Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstiklal Yolu Zafer Yürüyüşü Anıtkabir’de sona erdi

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ liderliğinde 14

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ liderliğinde 14 gün süren İstiklal Yolu Zafer Yürüyüşü Anıtkabir’de sona erdi.

Prof. Dr. Ümit Özdağ 28 Ağustos’ta başlayan ve bugün Anıtkabir’de sona eren İstiklal Yolu Zafer Yürüyüşüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada “İnebolu Türk Ocağı önünden başladık yürümeye ve 281 km’yi 101 sene sonra tekrar yürüdük. Yürüyüşümüzün her kilometresinde, İstiklal Harbi’nde bundan 103 yıl önce bu yolda cepheye silah ve cephane taşıyan, atalarımızın mübarek nefesini hissettik. Hissederek yürüdük. Her adımda, cumhuriyet ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz o kağnıların gıcırtılı tekerleriyle bize eşlik ettiğini hissettik. Seydiler ilçemizde, Şehit Şerife Bacının mezarını ziyaret ettik ve onun manevi şahsında cepheye mühimmat taşıyan atalarımıza dua ettik. Şerife Bacı, kar yağdığı zaman top mermileri ıslanmasın diye bebeğinin üzerinden örtüyü alıp top mermisinin üzerine örten atamızdı. Bu ruh ve coşkuyla yürüdük, kimi zaman kısa mesafelerde koştuk. Marşlar söyleyerek yürüdük” dedi.

Zafer yürüyüşünün bir spor faaliyeti olmadığını anlatan Prof. Dr. Özdağ  şunları söyledi:

Bu yürüyüş Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız gerçeğini ortaya koymak amacıyla düzenlenmiş bir anma faaliyetiydi. İnebolu’dan Ankara’ya Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımızı bütün Türk toplumuna hatırlatmak için yürüdük. Böylece hem İstiklal Yolu’na dikkat çekmiş olduk hem de Cumhuriyetimizin ne zorluklarla kurulduğunu bir ölçüde bizzat biz de yaşamış ve görmüş olduk. Cumhuriyetimizi kuran başta Atatürk olmak üzere bütün kadroya bütün şehitlerimize ve gazilerimize minnetlerimizi tekrar sunma fırsatı bulduk.

Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Harbi neticesinde kurulmasının üzerinden 100 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti 1071 – 1922 arasında devam eden 851 sene süren birleşik bir Avrupa’ya karşı kesintisiz savaştan sonra milyonlarca kilometrekare toprak ve milyonlarca insan yitirdikten sonra kurulmuştur.

1922’de Anadolu 8-9 milyon insan hastalıklı, eğitimsiz, altyapısı olmayan adeta tükenmenin eşiğinde bir toplumduk.

Aradan geçen 100 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti için adeta bir 2. Ergenekon oldu. Kısmi barış içinde ekonomimizi, eğitimimizi, sağlık sistemimizi özetle devlet ve toplum yapımızı yeniden ihya etmenin mücadelesini verdik ve belirli bir ölçüde de başarılı olduk.

Bu yürüyüş ile tarihi vefa görevini yerine getirmiş bulunuyoruz. İlk defa İstiklal Harbi bittiğinden bu yana bu yoldan tekrar yürünmüş oldu. Hem İstiklal Yoluna dikkat çektik hem de cumhuriyetimizin ne zorluklar ile kurulduğunu tekrar hatırladık, hatırlattık.

100’ncü yılını kutlamakta olduğumuz Cumhuriyetimiz bize Mustafa Kemal Paşa’nın, cephede vuruşan kahraman askerlerin ve cephe gerisinde hizmet gören Şerife Bacıların aziz bir emanetidir. Bu emanete, atalarımız gibi, canımız pahasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. 100’ncü yılı görmek istemeyen, kutlamak istemeyen veya bağımsızlığımıza göz dikenlere, buradan İstiklal Yolu’ndan söyleyecek bir sözümüz var: Cumhuriyetimiz kolay kurulmadı ve asla yenilmeyecek. (Sami Gökçe)