Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim – Sen: Devlet okullarına hükümet yeterli bütçe ayırmıyor yük velilerin üzerine biniyor

2023-2024 eğitim öğretim yılı

2023-2024 eğitim öğretim yılı başladı. Eğitim Sen, ‘2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin ve Okulların Durumu’ raporunu açıklamak üzere, sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Necla Kurul, 2023/2024 eğitim öğretim yılı, Türkiye’de eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçen yıllar içinde birikerek büyüyen sorunlarının gölgesinde açıldığını, özellikle son birkaç yıldır derinleşen ekonomik kriz sonucunda artan fiyatların okul masraflarını ciddi oranda artırdığını söyledi.
Eğitim öğretim yılının yıllardır biriken sorunların gölgesinde başladığını belirten Kurul, “Özellikle son birkaç yıldır derinleşen ekonomik kriz sonucunda, çocuk okutan ailelerin bütçeleri derinden sarsılmaya başlamıştır. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir. Seçim sonrasında peş peşe gelen zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramama korkusu yaşamaktadır” diye konuştu.

Geçen yıllar içinde devlet okullarına ihtiyaç kadar ödenek ayrılmaması nedeniyle okul yönetimlerinin, kaçınılmaz olarak öğrenci velilerinin eğitimin finansmanına doğrudan katılımını beraberinde getirdiğini anımsatan Prof. Dr. Kurul ”Başta ‘gönüllü bağış’ adı altında toplanan kayıt parası olmak üzere, hemen her okulda çok sayıda kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmaktadır. Ülkemizde halkın büyük bölümünün asgari ücret ya da asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığı dikkate alındığında velilerin öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacağı, özellikle birden fazla çocuğu okula gidecek olan dar gelirli velilerin zorunlu ihtiyaçları dahi karşılamasının mümkün olmadığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Kurul, yoksul semtlerde 2 bin TL ile başlayan bağış taleplerinin, gelir düzeyi yüksek olan kimi semtlerde 100 bin liraya çıkabildiğini anımsatarak ikamet adresine kayıt yaptırılan öğrencilerin velilerinden daha az ‘kayıt ücreti’ ya da ‘bağış’ istenirken, ikamet dışında kalan bir okula kayıt yaptırılan öğrencilerin velilerinden yüksek miktarlarda bağış istendiğini anımsattı.

Kırtasiye harcamalarının katlanarak arttığına dikkat çeken Kurul, “Okul hazırlıklarında velilerin en önemli gider kalemini kırtasiye harcamaları oluşturmaktadır. 2021 yılında ilkokula başlayan bir öğrenci için en ucuz zincir marketlerde 233,80 TL’ye alınan kırtasiye malzemeleri, 2022’de 640,25 TL’ye alınabilirken, 2023 yılında en az bin 337,85 TL’ye alınabilmektedir. Ortalama fiyatlar burada belirtilen miktarın çok çok üzerinde seyretmektedir. Sadece son üç yılda velilerin öğrenciler için yapmış olduğu kırtasiye harcaması miktarı en az 6 kat artmıştır. Eğitim-öğretimin hukuken parasız olduğu temel eğitimde velilerin ceplerinden yapmak zorunda kaldığı eğitim harcamaları her geçen yıl artmakta, veliler çocuklarını kimi zaman borçlanarak, kimi zaman ‘eğitim kredisi’ çekerek, kimi zaman da gıda harcamalarından kısarak okutmak zorunda bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı. (Yusuf Cemil Karaçay)