Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Narenciye işçisinin barınma sorunu çözülmeli

CHP Hatay Milletvekili Nermin

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, narenciye üretiminde mevsimlik işçilerin önemli yere sahip olduğunu belirterek  ”tüm deprem bölgesinde olduğu gibi onlar için de barınma sorunu ortaya çıktı. Genellikle, narenciye üretiminde sezon  eylül başı ile başlayıp ocak sonu itibariyle devam eder. Bu süre içerisinde yaklaşık 5 bin ile 6 bin  arasında mevsimlik işçi bölgeye geliyor. Buradaki işçilerin sorunlarını halletmezsek üretimde verimliliği artıramayız” dedi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazda üreticiyi rahatlatmak adına ton başı baz alınarak teşvik  uygulamaları başlatılmasını da öneren Kara ”Üretim maliyetleri günden güne artıyor, taban fiyat uygulaması olmadan da çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Akaryakıt fiyatları ortada, bu artışın  durulmayacağı da kesin olarak görülüyor. Her yıl 2 kez şeker  gübresi verilmesi gerekiyor. Sulama masrafları, ilaç ve gübreleme maliyetleri var.  Çiftçiyi toprağa ve ürüne küstürürseniz üretimi düzenleyemezsiniz. Arz-talep dengesi içerisinde sağlıklı fiyatlandırmanın  sağlanabilmesi için üretim planlaması ve yönlendirme gerekiyor. Bu sorunlar çözülmeden üretimin sağlıklı bir hale kavuşması mümkün değil.” ifadesini kullandı.

ÜRETİM VE TİCARET MODELİNE İHTİYACIMIZ VAR

Üretim ve ihracat konusunda doğru planlama gerektiğini ifade eden Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara,  gümrük uygulamaları ve vergilerin  ihracatçılar için çok
yüksek olduğunu savundu. Kara ”Dörtyol-Erzin-Toprakkale hattında 1.500.000 ton üretim  kapasitesi mevcut. Bu kadar üretim yapılabilme potansiyelini doğru şekilde kullanmak gerekir.  Narenciye ürünlerimiz dünya standartlarında oldukça kaliteli. Yalnızca bunların katma değer yaratacak ürün haline dönüştürülebilmesi gerekiyor. Bu konuda ambalaj-paketleme vb. işlemler  bir bütün halinde düşünülmeli.  İhracat yapan üretici de mutlaka destek primleri almalı. Burada en  büyük destek ÖTV’den muaf tutulmak olacaktır. Her gün üretim de ticaret de daha kötüye gidiyor” diye iddia etti. (Sami Gökçe)