Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre 2023’ün ilk 8 ayında kapanan dükkan sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdiğini ve 71 bin 500 esnafın kepenk kapattı. 2022 yılının ilk 8 ayında 59 bin 900 esnaf kepenk kapatmıştı.
Pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının temmuz ayı itibari ile 2 trilyon 868 milyar liraya yükseldiği belirtilen TÜİK verilerinde harcamaların çevrilebilir olmaktan çıktığı bankalara borçlu KOBİ sayısının nisan ayında 4 milyon 588 bin olduğu borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 330 bine ulaştığı kaydedildi.
Sayıların kaygı verici boyuta ulaştığını ifade eden CHP Manisa Milletvekili Muzaffer Başevirgen, uygulanan yüksek faiz, yüksek kur, fahiş vergi artışları ve zamların yanısıra, kontrolden çıkan işyeri kiraları, elektrik, doğalgaz vb. faturalarıyla katlanan işletme giderleri esnafı kepenk kapatmaya zorladığını söyledi. Başevirgen ”küçük esnaf ve sanatkârı tümden tükendi. Maliyet artışları, esnaf zor durumda bırakırken kardan çok da zarar ettiriyor. Vatandaşın düşen alım gücü de hesaba katıldığında ne bayramlar, ne de düğün ve tatil sezonu ne de okulların açılması esnafın işlerini düzeltti. Esnaf yok olurken işsizler ordusu da çığ gibi büyüyor. İktidarın sadece seyrettiği bu tabloda, işletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecek.” diye konuştu. (Sami Gökçe)