Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya Mersin’e Türkiye tersine

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yapım süreciyle tartışmaların odağında bulunan, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç santralinin yapım sürecinde, inşaatı ve santralin çevreye etkilerinin yeterince değerlendirilmediğini iddia etti.Kara dünya nükleer enerjiden uzaklaşırken Türkiye’nin nükleer enerjiye yöneldiğini anımsattı.

Nermin Yıldırım Kara  tarihte pek çok ciddi ve ölümcül kazayla hatırlanan bir enerji kaynağına yönelmenin Türkiye için büyük bir tehdit anlamına geldiğini söyledi.  Japonya’da meydana gelen kazanın telafisi imkansız kazalara yol açtığını anımsatan Kara “Mersin Akkuyu’da inşa edilen santral, bu yönüyle, tehlikeyi evimize getirmek demektir. Sadece inşa sürecinde çevreye verilen zarar bile, bu projenin iyi tasarlanmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Akdeniz’e sıfır noktasında bir nükleer santralin suyunun, oradaki deniz ekosistemine ne kadar zarar vereceğini tahmin etmenin güç olmadığını anımsatan Nermin Yıldırım Kara  şöyle devam etti:

Türk Tabipleri Birliği’nin konuya ilişkin raporunda belirtildiği gibi, santral, aynı zamanda bir tarım bölgesinin ortasına inşa ediliyor. En yakın tarım arazisi 2,5 kilometre uzaklıkta. Santralin inşa edildiği
Gülnar’da tahıl ekiliyor, köylerinde de meyve-sebze yetiştiriliyor. Santral çalışmaya başladığında, bu bölgede yaşayan yurttaşlarımız, radyoaktif parçacıkların üstlerine yağması riskiyle karşı karşıya kalacak. Nükleer atıkların depolanması ve taşınması bile kendi başına bir risk taşıyor. Böylece sözde ucuz enerji uğruna, halk sağlığını
takas ettiğimiz son derece yanlış bir enerji politikasının yan etkilerine maruz kalacağız. Bu yüzden Akkuyu’nun, bu hatalı projenin bir an evvel sonlandırılması gerekiyor. Radyasyon sadece denizlerimize, toprağımıza değil; ulusal güvenliğimize de zarar verecek” ifadelerini kullandı. (Sami Gökçe)