Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Açlığın olmadığı bir dünya istiyoruz

Kısa adı FAO olan

Kısa adı FAO olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, dünyada 823 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini ayrıca 3 milyarlık nüfusun da sağlıklı beslenemediğini duyurdu. FAO verileri “16 Ekim Dünya Gıda günü” dolayısıyla açıklandı.
Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, FAO verilerinden yola çıkarak 16 Ekim Dünya Gıda Günü temasının; “Su Hayattır, Su Gıdadır. Kimseyi Geride Bırakmayın” olarak belirlendiğini hatırlattı. Başkan HAMURCU, isteklerinin tüm evrende açlığın olmadığı bir dünya olduğunu açıkladı.

Belirlenen tema ile suyun yaşam için ne kadar önemli olduğu ve gıdamızın temeli olan suyun kritik rolünün vurgulanmasının amaçlandığını belirten Hatay Veteriner hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu şunları kaydetti: “İnsanlar sağlıklı ve nitelikli bir yaşam sürdürebilmek için yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya her zaman ihtiyaç duymaktadırlar. Tüm dünyada insanların yaşamak ve bedensel gelişimlerini tamamlamak için yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları temel bir hak olarak kabul edilmektedir.
FAO’ya göre yapılan çalışmalarla ilerleme kaydedilmiş olsa da, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 823 milyonun kişi açlıkla karşı karşıyadır. Dünyada her dokuz kişiden birisi açlıkla mücadele etmekte ve 3 milyardan fazla insan, neredeyse toplam nüfusun %40’ı sağlıklı beslenememektedir.
Dünyada gıda kaynaklarının yeterli olmasına karşılık; gıdanın dağılımında eşitsizlikler ve tüketim sistemine bağlı israf, varolan sorunların en önemli nedenleri arasındadır.
FAO’nun stratejik planlarına göre dünya nüfus artışı göz önüne alındığında mevcut tarımsal üretimin %70’e yakın artırılması gerektiği belirtilmektedir.
Bu doğrultuda, tarımsal gıda üretiminin teşvik edilmesi, devletler arasında ekonomik ve teknik işbirliğinin sağlanması, kırsal kesimde yaşayan halkın yaşam koşullarını iyileştirmeye öncelik veren programlar geliştirilmesi, tüm dünyada gıda sorununa yönelik toplum bilincinin artırılması ve açlık, yetersiz beslenme ve yoksullukla mücadelede ulusal ve uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi gerekmektedir.
Tarımsal üretim için elzem olan toprak, su, hava ve iklime en büyük zararı veren insanın bizzat kendisidir. Uluslararası düzeyde güçlünün zayıfı ezdiği ve sömürdüğü, daha fazla zenginleşmek için doğal kaynaklarını pervasızca yok ettiği, bilim ve teknolojiyi tekeline almış olan uluslararası sermayenin her şeye hükmettiği, insanlığa savaş, açlık, kan ve gözyaşından başka verecek bir şeyi olmayan bir dünya sisteminin değişmesi koşuluyla… Açlığın Olmadığı Bir Dünya Mümkün! – Yusuf Cemil Karaçay-