Hatay Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan Hatay Planlama Forumu’nun, ‘’Kritik Yaşam Altyapıları Odağında Hatay’ı Yeniden Düşünmek’’ adlı çalıştayı, Ankara’da başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş “6 şubat sabahı kabusla uyandık. 110 saniye süren sarsıntı bize bir asır gibi geldi. Hiç bitmeyecek sandık” dedi.
CPAnkara otelde yapılan çalıştayda kentin yeniden imarının geçmişle bağı koparmadan yapılması gerektiğini anlatan Savaş “Bilim insanları geçmişte Hatay’da 33 deprem olmuş. Bunların 8’i kenti adeta yıkmış. Yer bilimciler hangi fayın ne kadar deprem üreteceğini söylüyor. Şehri insan vücudu gibi düşünürsek zeminden yapıya, sosyal hayattan ticarete, sanayiye kadar hepsinin bir ahenk içinde planlanıp yapılması lazım” diye konuştu.
Başkan Savaş 2019 yılında bin 440 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm planladıklarını ve eksiksiz olarak çalışmayı yapıp Çevre ve Şehircilik bakanlığına gönderdiklerini ancak yanıt alamadıklarını anımsatarak “Antakya ve Defne’de yaptığımız titiz çalışma ile iki bölgedeki konutların bir depremde en az yüzde 65 inin yıkılacağını söyledik. 6 şubat depreminde de Bakanlığın verilerine göre bizim belirlediğimiz konutların yüzde 64 ü yıkıldı. Eğer izin kentsel dönüşüme izin verilseydi o bölgedeki insanların en az yüzde 75 i yaşıyor olacaktı” ifadesini kullandı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakır kentte toplam 255 bin konuta gereksinim duyulduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Hatay Planlama Merkezi kurduklarını anımsatan Çakır bu merkezde yapılan çalışmalarla kentin planlandığını ifade etti. Hatay’daki 22 sağlık merkezinden 10 tanesinin, 154 eğitim kurumundan 59’unun hizmet verdiğini açıklayan İhsan Çakır “Kamu kurumlarının yarısından fazlası hizmet dışı. Kentte yaşayanlara 15 soru yönelttik, en çok şikayet edilen konunun başında yıkım ve enkaz kaldırmayla ilgili şikayet geldi. Gıda ve barınmayla ilgili sorunlar da öne çıktı” diye konuştu.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ise konuşmasında planlamanın önemine dikkat çekerek Hatay’’ın ayağa kaldırılırken özgün dokusuna yönelik bir planlama ve mimarinin gerekli olduğunu vurguladı.
Pro. Dr. Velibeyoğlu konuşmasında sağlık, hukuk, çevre sorunları, ulaşım, lojistik, imar, yapılaşma ve yerleşim konularının bilimsel temelli olarak yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı UNDP Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton ise önümüzdeki aralık ayından itibaren kobiler için 1 milyar 800 milyon dolarlık destek sağlanacağını açıkladı. (Sami Gökçe)