Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem sonrası hayata pozitif bakanlar az değil

Hatay şehri 6 Şubat

Hatay şehri 6 Şubat depreminin üzerinden aylar geçmesine rağmen hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Deprem sonrası ortaya çıkan fiziksel sorunların yanında toplum sağlığını etkileyen psikolojik sorunlar da ortaya çıkmış durumda. Bu konuya dair görüşlerini aldığımız Psikolog Metin Hamurcu “Travma sonrası büyüme” kavramına dikkat çekti.
Travma sonrası büyüme kavramını, yaşanan travmatik durum sonrasında kişinin bu durum sebebi ile olumlu gelişim göstermesi olarak tanımlayan Psikolog Metin Hamurcu, Deprem felaketi sonrasında Hayata pozitif bakan insanların sayısının az olmadığını, bu insanların kendilerine vakit ayırıp kendilerini değerli görerek yaşamlarını devam ettirdiklerini söyledi. Sayısal olarak ise %50 oranında bir kesimin çaresizlik ve tükenmişlik hissi yaşadığını bunun da birçok nedeni olduğunun altını çizdi. Psikolog Metin Hamurcu “Çaresizlik ve tükenmişlik hissi birini kaybetmiş olmaktan ya da insanların evlerini kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor” dedi. Yaşanan göç durumununda buna yol açabileceğini vurgulayan Hamurcu, Toplumun kolektif bir yapı ile hareket ederek bu sorunları aşabileceğini belirtti. Deprem süresince iyi bir kolektif yapı oluştuğunu, insanların birbiri ile yardımlaştığını ancak deprem sonrasında bu durumda da azalma olduğunu ifade etti. Yaşanılan durumun insanlara çok zor gelmesi sebebi ile insanların daha bencil hareket edebileceğini belirten Hamurcu, “İnsanlar bu benim başıma ne için geldi, düşüncesi içindeler bu da onların daha kendilerine göre hareket etmesine neden oluyor, kişinin sağlıklı bir çevre için de kolektif bir yapıda olması ile bu sorun aşılabilir” dedi.
YAS SADECE ÖLÜM İÇİN TUTULMAZ
Yas sürecinin sadece birini kaybetmiş olmasından kaynaklanmadığını belirten Hamurcu “Yas sadece ölümle olmaz, İnsanlar evlerini kaybetmenin, alışkanlıklarını kaybetmenin de yasını tutabilirler” dedi. Yaşanan bu psikolojik durumun kişinin sağlıklı bir destek ile 2 yıl da aşılabileceğini belirten Hamurcu, sürecin daha aza indirilmesi için insanların sanat ve spor faaliyetlerine yönelip veya yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sanat ve spor ile ilgilenen kişilerin travma durumunu 6 ay gibi bir sürede aşabileceklerini ifade etti. Depremin ilk zamanlarında bazı kurum ve kuruluşların psikiyatri desteği verdiğini ancak şu an verilen desteklerin epey azaldığını aktaran Hamurcu, bu desteklerin arttırılması gerektiğini ifade etti. Okullarda da rehber öğretmen desteğinin sağlandığını bunun için rehber öğretmenlerin çabaladığını belirten Hamurcu. Bu sayede öğrencilerin de bu travma ile başarılı şekilde mücadele ettiklerini belirtti. Psikolog seans ücretlerinin maddi külfetine de değinen Hamurcu” Evet, psikolog ücretleri maddi açıdan külfetli hele ki şu deprem sahasında epey zorlayıcı bunun için devlet hastanelerinde psikolog hizmeti arttırılabilir, bu yöntem çözüm olabilir” dedi. -Adil Yeşildağ-