Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şahin: “Narenciye sektörü kan ağlıyor”

Bir önceki dönem Hatay

Bir önceki dönem Hatay milletvekili Suzan Şahin, narenciyenin merkezi Hatay-Dörtyol’dan seslendi. Narenciye bahçesine geçerek hasatta bulunan eski vekil Suzan Şahin, sektörün kan ağladığını zira, üreticinin satamamaktan, tüketicinin de alamamaktan şikayetçi olduğunu bildirdi. Eski milletvekili Avukat Suzan Şahin’in narenciye sektöründeki sıkıntıları anlatan paylaşımı şöyle:
“Narenciye de üretici “satamıyorum”, tüketici “alamıyorum” diye isyan ediyor! Dörtyol ilçemizin de ana lokomotifi olan narenciye sektörü kan ağlıyor! Girdi maliyetleri giderek artıyor! İşçi bulunamıyor! Ağaçlalar meyveleriyle birlikte yerinden sökülüyor!
Geçtiğimiz yıllarda sel, don, kuraklık ile telef olan narenciye bu yıl da dalında kaldı! Bu yıl sadece Mersin, Adana ve Hatay’da ortalama 6.4 milyon ton, diğer illerle birlikte 7 milyon ton civarında rekor bir üretim beklentisi var. Ancak artan girdi maliyetleri, narenciye paketleme tesislerinde ve hasatta işçi bulunamaması, deprem nedeniyle su ve barınma sorunları üretici satış fiyatlarını maliyetin altında bıraktı.
Çiftçiler isyanda, ya hasadı dalında kalıyor ya da ağaçlarını kesiyor! Narenciye de, narenciye çürümeye, narenciyeden geçimini sağlayanlar da maalesef çaresizliğe terk edilmiştir! Bugüne kadar söyledik, ısrarla söylemeye devam edeceğiz. Narenciye üretimi ve ihracatında önemli bir konumdayız, ancak üreticisinden ihracatçısına kadar doğru ve etkin politikalar yürütlemediği için sektör kan ağlıyor! Narenciye sektörüne üvey evlat muamelesi yapmayın! Narenciye sektörünün tüm emekçilerini alınterinin karşılığını verin! Girdi maliyetlerinde destek, üretime teşvik, soğuk hava deposu ve meyve şoklama paketlemesi yapabilecek entegre tesisin hayata geçirilmesi acildir! Üretimin belkemiği olan tarıma devlet desteği dahi verilmelidir! Hükümeti sözde değil, özde millî politikalar üretmeye, yerli tarıma ve üreticiye sahip çıkmaya davet ediyoruz.” – Adil Yeşildağ-