Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyabetle savaşta temel adımlar neler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı sosyal medya paylaşımında, dünyada her 10 yetişkinden birinin diyabetle mücadele ettiğine dikkat çekti. Bakan Koca, diyabetin giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemini vurguladı.
Diyabetin tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana türü bulunduğunu açıklayan Koca, tip 1 diyabetin günlük insülin enjeksiyonları veya insülin pompasıyla kontrol altına alınabildiğini, tip 2 diyabetin ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve bazen ilaç veya insülin tedavileriyle tedavi edilebildiğini ifade etti.
Bakan Koca, her iki durumda da kan şekeri seviyelerinin düzenli izlenmesi ve hekimle işbirliği içinde olunmasının önemini vurgulayarak, diyabet riskini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasının önemine değindi.
Diyabetle Mücadelede Haftada 150 Dakika Fiziksel Aktivite Önemli
Sağlık Bakanı, “İşlenmiş gıdalardan kaçınmak, bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız proteinler tüketmek önemli. Ayrıca haftada en az 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalı, sigara kullanımı ve alkol tüketiminden uzak durulmalı.” dedi.
Risk altındaki gruplara özel olarak da bilgi veren Bakan Koca, ileri yaş, ailede diyabet öyküsü, obezite, düşük fiziksel aktivite, hamilelik, bazı kronik hastalıklar ve belirli ilaç kullanımı gibi faktörlere dikkat çekti. Bu gruplardaki bireylerin düzenli sağlık kontrolü yapmalarını, ideal vücut ağırlığını korumalarını ve sağlıklı yaşam önerilerine uymalarını vurguladı. – Yusuf Cemil Karaçay-