Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antibiyotik tüketiminde azalma

Uluslararası kuruluşlar ve uzmanların

Uluslararası kuruluşlar ve uzmanların “çağın sessiz salgını” olarak adlandırdığı antibiyotik direnci, Türkiye’de gerçekleştirilen farkındalık çalışmalarıyla gerilemeye başladı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) öncülüğünde yürütülen akılcı antibiyotik kullanımı programları ve bilgilendirme faaliyetleri sonucunda, 2011’den bu yana antibiyotik tüketiminde yüzde 19’luk bir azalma sağlandı.
18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında derlenen bilgilere göre, antibiyotik direnci, Dünya Sağlık Örgütü ve birçok ülkenin öncelikli olarak ele aldığı bir konu haline geldi. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle yılda yaklaşık 700 bin kişi hayatını kaybediyor.
Uluslararası verilere göre, antimikrobiyal direnç gelişimi engellenemez ve etkili antibiyotikler geliştirilemezse 2050’de yaklaşık 10 milyon insan enfeksiyon kaynaklı olarak yaşamını yitirebilir.
Akılcı kullanıldığında hayat kurtarıcı olan antibiyotiklerin direnç gelişimi, aşırı ve gereksiz tüketim sonucunda ortaya çıkıyor. Bu durum sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda hayvanları ve tarımı da olumsuz etkiliyor.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı TİTCK liderliğinde yürütülen programlarla antibiyotik kullanımı konusunda sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlenirken, toplumda farkındalığı artırmaya yönelik broşürler ve toplantılar gerçekleştiriliyor.
Gereksiz antibiyotik kullanımını engellemeye yönelik bu çalışmalar neticesinde Türkiye’de antibiyotik tüketimi yüzde 19 azaldı.
TİTCK verilerine göre, 1000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketim miktarında da düşüş yaşandı. 2011’de 42,2 birim olan bu miktar, 2016’da 40,1’e geriledi ve geçen yıl itibarıyla 1000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketim miktarı 34,2 olarak kaydedildi.
Uzmanlar, antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve hekim tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Ağrı kesici veya ateş düşürücü değil, yalnızca belirli koşullarda ve doktor kontrolünde kullanılması gereken antibiyotiklerin doğru şekilde kullanımının önemine dikkat çekiyor.