Yapılan açıklamada, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu ve yakın zamanda kamuoyuna sunulacağı belirtildi.
TOBB ETÜ’deki Kent Araştırmaları Kongresi’nde “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kent” temasıyla yapılan konuşmalarda Genel Müdür Yardımcısı Zor, Hatay’da yaşanan 6 Şubat depreminin ardından gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarını aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkili olduğu kentsel ve arkeolojik sit alanlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildiğini vurguladı.
Zor, konuşmasında, planlama sürecinde sivil toplum, halk ve derneklerle yapılan müzakerelerden bahsederek, koruma kanunları çerçevesinde tescilli ve tescilsiz yapıların restore edilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Kentin özgün yapılarının ihyası ve korunması amacıyla yapılan planların önemine vurgu yaptı.
Depremin etkilediği kültürel varlıkların yanı sıra şehirdeki yapıların restorasyonu için firmalar ve belediyelerin destek verdiğini belirten Zor, planlama sürecinde bilim kurulları oluşturulduğunu ve her türlü eleştiriye açık olduklarını ifade etti.
Antakya’nın tarihi şehir planı üzerinde yapılan çalışmaların son aşamasına gelindiğini belirten Zor, bu sürecin detaylarının yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı. -Yusuf Cemil Karaçay-