Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tüysüz, kırılmamış fay hatlarına dikkat çekti

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde meydana

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen ardı ardına gerçekleşen depremler, bölgede uzun süredir devam eden deprem aktivitesini gündeme taşıdı. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından, Battalgazi’de 3 dakika arayla kaydedilen 5.2 ve 4.7 büyüklüğündeki depremler, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis illerinde de hissedildi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, TELE1 Ana Haber’de yaptığı açıklamada, bu iki depremi “6 Şubat depremlerinin artçıları” olarak değerlendirdi. Tüysüz, özellikle Çelikhan ile Pütürge ilçeleri arasındaki fay hattına dikkat çekerek, “Bu iki depremi oluşturan fayların arasında kırılmamış bir bölge var. Bu da Çelikhan ile Pütürge arasında. Gelecekte burada bir deprem olacaktır. Eğer olursa 6 civarlarında bir deprem beklentisi var” ifadesini kullandı.

Tüysüz, 6 Şubat tarihinden bu yana bölgedeki depremlerin faylarda stres değişikliğine neden olduğunu belirterek, “Çelikhan ile Pütürge arasında kırılmamış bir fay bölgesi var. Bu bölgede 6 civarlarında bir deprem olabilir” uyarısında bulundu.

Uzmanlar, 5.2 ve 4.7 büyüklüğündeki depremlerin artçıları olarak 4.2-4.5 büyüklüğünde artçı depremlerin yaşanabileceğini belirtiyor. Bu artçı depremlerin normal yapılar için yıkıcı olmayacağı, ancak 6 Şubat depremi nedeniyle hasar görmüş yapılar için risk oluşturabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca, depremin ilk anında açıklanan farklı büyüklük değerlerinin, rasathanelerin ilk verilerindeki hata paylarından kaynaklandığı belirtiliyor. Olayın daha net bir şekilde değerlendirilebilmesi için ilerleyen günlerde yapılacak detaylı analizlerin beklendiği ifade ediliyor.

Depremzede vatandaşlar, uzmanların uyarılarını dikkate alarak gerekli önlemleri almaya davet ediliyor. – Adil Yeşildağ-