Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Orta hasarlı binalar için güçlendirme zamanı başladı

Hatay Valiliği tarafından alınan

Hatay Valiliği tarafından alınan yeni kararlarla, orta hasarlı ev sahipleri için yeniden canlandırma süreci başladı. Güçlendirme yapmak isteyen bina sahipleri, 29 Aralık 2023 tarihine kadar ilgili idare birimlerine yazılı başvuru yapmak zorundalar. Başvurular, belediye veya İl Özel İdaresi tarafından, yalnızca yazılı belge ile yapılacak.
Başvurular için tüm kat maliklerinin en az beşte dördünün rızasını alması gerekiyor. Bu onay, apartman karar defteri veya noter onaylı belge şeklinde olacak.
Valiliğin açıklamaları doğrultusunda, orta hasarlı binalar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek.
Müdahale edilmeyen düzenlemeler, lisans alma kayıtları bir yıl içinde gerçekleştirilmez işlem başlatılmazsa, ağır hasar görmüş olarak değerlendirilecek ve varsa AFAD hak sahiplikleri düşecek. Ayrıca konut teslimi yapılmayacak.
29 Aralık 2023 tarihinde orta hasardan yeni hak sahibi olanlar da ağır hasar görmüş olarak kabul edilecektir. Bu gruptakiler, desteklemek istediklerinde nihai hak sahiplik listelerinin duyurusundan itibaren 45 gün içinde başvuruda bulunmalı. Belediye veya özel idareler de bu başvuruları 90 gün içinde ruhsatlandırmak zorundadır.
Güçlendirme için başvuruda bulunanların listesi, ÇŞİDB ve AFAD İl Müdürlüklerine iletilirken, bu binalar kura çekilme ve konut teslimi ile yıkım işlemleri askıya alınır.
Başvuru yapılmadan orta hasarlı bina hak sahipleri, yeni bir işleme gerek kalmaksızın AFAD İl Müdürlükleri tarafından kur çekimi ve konut teslimi dahil edilecek.
Belediye veya özel idareler, sertifikasyon için başvuruda bulunanların ruhsat belgelerini 5 Nisan 2024 tarihine kadar sürdürmek zorundadır. Belediye ve özel idareler, ruhsat alan ve alınanların alındığı 12 Nisan 2024 tarihine kadar AFAD ve ÇŞİDB İl Müdürlüklerine bildirilecek.
Ruhsat alamayanlar, AFAD hak mülkiyetini sürdürecek ancak konut teslimi için kuraya dahil edilebilecekler. – Yusuf Cemil Karaçay-