Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık krizine davetiye

“Ülkemizdeki radyoloji hizmetlerindeki artan denetimsizlik ve muayene sürelerinin kısıtlılığı, sağlık sektöründe önemli bir tehdit oluşturuyor.”
Kamu hastanelerinde yapılan hasta muayenelerinin sık aralıklarla gerçekleştirilmesi, hastalara yeterli zaman ayrılamamasına yol açarak radyolojik incelemelerin yaygın hale gelmesine neden oluyor. Türkiye’de yılda 85 milyondan fazla hastaya görüntüleme yapıldığı belirtiliyor. Radyologlar, gereksiz görüntülemenin ciddi bir kanser riski oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.

"Ülkemizdeki radyoloji hizmetlerindeki artan

Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen “44. Ulusal Radyoloji Kongresi-TÜRKRAD 2023” Antalya‘da gerçekleşti. Kongrede konuşan Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, hastalıkların taranması, tanı ve takibinde doğru radyolojik yöntemlerin kritik önemde olduğunu vurgulayarak, yapılan incelemelerin doğru teknikle ve yorumlanmasıyla tedavi seçiminin belirlendiğini ifade etti.
Ancak, hekimlerin hastalara yeterince zaman ayıramaması sonucunda radyolojik incelemelerin adeta muayene aracı olarak kullanıldığını belirten Çevikol, bu durumun sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklara yol açtığını dile getirdi. Özellikle denetimsiz ve gereksiz radyolojik incelemelerin, toplum sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.
Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Şebnem Örgüç ise radyologların aşırı iş yükü altında çalıştığını ve beklentilerin gerçekçi olmadığını belirtti. Yoğun iş temposunun yanı sıra özel yaşam dengesini kuramayan hekimlerin tükenmişlik sendromu yaşadığını ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı‘nın denetleme yetkisinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Çevikol, radyoloji hizmetlerindeki denetimsizliğin önlenmesinin acil olduğunu ifade etti. -Yusuf Cemil Karaçay-