Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kara, mücbir sebep halinin uzatılmasını istedi

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgelerinde ilan edilen mücbir sebep halinin uzatılmasına ilişkin bir basın açıklaması yaparak düzenlemenin gözden geçirilmesini talep etti.

Kara, özellikle Hatay ve deprem bölgesinde yer alan şehirler için ilan edilen mücbir sebep halinin Nisan 2024’e kadar uzatılmasının yetersiz olduğunu vurgulayarak sürenin 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatılmasını istedi.

Kara, açıklamasında, “Özellikle tekraren söylüyoruz ki faizsiz 24 aylık taksitlendirmelerde rasyolar ve teminatlar kaldırılmalıdır. İdareye değerlendirme kriter koyma yetkisi verilmeden talebe bağlı olarak ertelemeler yapılmalıdır” dedi. Ayrıca Kara, vergi ve sosyal güvenlik yüklerinin hafifletilmesi ve muafiyetlerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kara, açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle teminat verme ve nakit döngüsü meseleleri hak kaybına neden olacaktır. Kanunun ilgili 48.maddesine göre 50 bin TL ve üzeri borçlar için teminat istenmektedir. Tüm depremzede esnaf yurttaşlarımızın böyle bir teminat verebilmesi mümkün gözükmemektedir. İvedi şekilde bu konuda bir düzenleme yapılmalıdır.

Ezbere ya da göstermelik ertelemeler ya da teşvikler işlevsiz kalıyor. Özellikle vergi ve sosyal güvenlik yüklerini hafifletici istisnalar ve muafiyetler oluşturulmalıdır. Genel bütçeye deprem kaynaklı dahil edilen vergilerden Hatay arındırılmalı, ticari hayatın sürdürülebilirliği için Hatay özelinde adaletli ve kademeli vergilendirme uygulamaları tasarlanmalıdır. Tüm bu planlamalar ve düzenlemeler yapıldığında, en azından ticari ve ekonomik açıdan Hatay bir özel afet bölgesi haline gelebilir.” -Yusuf Cemil Karaçay-