Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremin etkisi uzun sürecek

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Kahramanmaraş merkezli 6 – 7  Şubat depremlerinin bölgedeki etkilerinin silinmesinin çok uzun süreceğini söyledi. Depremin ilk gününde bir grup arkadaşıyla birlikte Hatay’a gittiğini söyleyen Arıcan “Ben Hatay Dörtyol doğumluyum. depremden sonra acil gıda ve ilaç toplayarak bölgeye hareket ettik. Ama yollar zarar gördüğü için ikinci gün ancak ulaşabildik. Bölgeyi bildiğim için köy yollarından geçerek ancak ulaşabildik. Vatandaş-devlet işbirliği ile yaralar sarılmaya çalışılıyor ama etkisi çok uzun sürecek” dedi.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsatan Prof. Dr. Arıcan deprem, sel, yangın gibi felaketlere müdahale için sivil toplum örgütlerinin  oluşturulup eğitilmesi gerektiğini belirterek “AFAD bir üst kuruluş koordinatör olarak bunu yapmalı. Kentlerde alternatif yollar, depolama alanları kurulmalı. Mimari yapı deprem dikkate alınarak oluşturulmalı” ifadesini kullandı.

ASBÜ olarak Mustafa Kemal ve İskenderun Teknik Üniversitesi  ile işbirliğini sürdürdüklerini de anlatan Arıcan meslektaşlarımızın çalışabilmesi için bilgisayar desteği sağladık. Depremden hasar gören binaların onarımı için arkadaşlarımızı görevlendirdik.  Binalar, yollar yapılıyor. Geç de olsa biter ama asıl sorun insanların üzerindeki etkisi. Psikolojik olarak hemşehrilerimiz çok etkilendi. Hatay dışında yaşayan Hataylıların nüfusu 500 bin civarında. Devletimiz kentimizi ayağa kaldırmak için var gücüyle çalışıyor. Ben hemşehrilerimizin de süreç içinde kente döneceğine inanıyorum” diye konuştu. (Sami Gökçe)