Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Günay Güner

Dil Yanlışları

En bilimci geçinenlerin bile dilinde saçma sapan anlayışlar dökülüyor. Cumhuriyetin dili halk içinde ortaklaşalık kurmaya yetmemiş… Öyle inciler döktürüyorlar. Ağızları varıyor varmıyor, devrim de değilmişe getirmeye çalışıyorlar sözü. “Reform”muş, yenilikmiş. Bu kesimin on yıllardır yaptıklarının, verdiği zararın düşünce ayrılığıyla açıklanır yanı yok. Düşünce ayrılığıyla sınırlı olsa Ergenekon tuzağı başlar başlamaz onlarca bilindik ad, somut belge görmüş gibi, destek imzası atmazdı. Birazcık bilim namusu olan bunu yapmaz. Elleri kanlıdır. Sonuçlardan sorumludurlar.

Dindarla dinciyi ayırmak için yerinde olarak dillendirilen dinci sözcüğüne karşı laikçi sözcüğü yetmezmiş gibi bir de laik-seküler sözde ayrımı getirdiler. Laiklik din hürriyeti olmadığı gibi cemaatlerin, tarikatların cirit atması değildir. Laiklik din ve devlet işlerinin tümüyle ayrılması, din alanının devlet alanıyla birlikte denetlenmesi devletin akılla, bilimle yönetilmesi ve zıttı etkilere karşı korunmasıdır. Bu birilerinin çok ağırına gitti. Fransız laikliği diyerek çok “ağır” buldular. Dolaşıma bir seküler lafıdır soktular.

Diziler, uzgör (tv) konuşmaları, gazete haberleri… bir dilsel yıkım. Tavan yapmalar, start vermeler… “Günün sonunda” yayılıyor bir yandan. “Bi tık” cabası. Zaten emir kipi onyıllardır sıradanlaştı. Geçmişte kızgınlık anında başvurulan emir seslenişi şimdi kanıksanan durum oldu. Gelsene, gitsene, yapsana… Birkaç kuşaktır bebelerin, dolayısıyla yetişkinlerin adları değişti. Gürsoy, Ahmet, Mehmet, Alper, Kağan, Turgut, Erdem… Muhammed, Nur, Sümeyye, Furkan, Miraç, Talha, Meymune… adlarına dönüştü. Türklük ne ağır yükmüş meğer!..

Taban tabana zıt yaşam biçimlerinden birini masumlaştırarak karıştırıp barıştırmak kurnaz izlemi yeni moda. 12 Eylül faşistleri bunu cezaevlerinde uygulardı. Şimdi ülkenin tümünde. Gençler iyi anlaşıyorlarmış. Aman ne hoş. Felsefe, tarih bilmiyorlar ki. Kimi profesörler çokbilmiş, genciyle yaşlısıyla halk az bilmiş de değil, bilgisiz! Okulları bırakın, kendine biraz emek verse böyle olmayacak. Çok acı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER