Tanju Özcan 12 Aralık 1973, Mengen doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.. Milletvekili seçilmeden önce1999’da DSP’den Bolu belediye meclis üyeliği ve Boluspor yöneticiliği yaptı. 2004’te yerel seçimler öncesinde partisinden istifa ederek CHP’ye katıldı. 2011 Türkiye seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bolu milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi XXIV. Dönem Başkanlık Divanı Kâtip üyeliği yaptı. Haziran 2015 ve ardından tekrarlanan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde de CHP Bolu milletvekili olarak meclise girdi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde bir kez daha Bolu milletvekili seçildi.
31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde CHP’den Bolu belediye başkanlığına aday gösterildi. Özcan aldığı %52.71 oy oranı ile belediye başkanı seçildi.
CHP’den ihracı ve geri dönüşü
16 Mayıs 2022’de Bolu belediye meclisi toplantısında, oylamada el kaldıran AKP’li meclis üyesi Hacer Çınar’a yönelik “Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım, ayıp oluyor” sözleri nedeniyle kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. 26 Eylül 2022’de Parti Yüksek Disiplin Kurulu, Özcan hakkında 1 yıl geçici parti üyeliğinden çıkarılmasına oy birliği ile karar verdi. 13 Haziran 2023 tarihinde ise CHP’ye tekrar üye olmuştur. Seçimden sonra yaptığı açıklama ve 3 Temmuz 2023 tarihinde CHP yönetimine karşı Değişim ve Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. Genel Merkez önüne koltukla geldi. Konuşmasında “Koltuk meraklısı Bay Kemal’i göndermenin zamanı geldi. Sen madem bu kadar çok koltuk seviyorsun. Bak koltuk sevdalısı Kemal Kılıçdaroğlu, ben sana koltuk getirdim. Şimdi in o koltuktan, al bu koltuğu git evinde otur, torunlarını sev” diye koltuğu fırlattı. CHP’nin kurultayında alınan kararla parti aleyhine çalışmayanların affedilmesi kararı doğrultusunda Parti Meclisi’nin çoğunlukla aldığı kararla tekrar CHP’ye üye oldu ve 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimde Belediye başkanlığına aday gösterildi.
Tanju Özcan şehirdeki Suriyeli ve Afganlılara karşı izlediği tutumla da dikkat çekmişti. Kentte yaşayan göçmen veya sığınmacıların su parası daha yüksek, ayrıca Türkçe dışında tabela asılmasına da izin vermiyor. (Sami Gökçe)