Bayramlar, birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, dayanışma, kardeşlik ve dostluk duygularını pekiştiren günlerdir.
Birkaç yıldır, bayramı torunlarımla birlikte, büyük bir coşkuyla kutluyorum..
Bayramın ikinci gününün sabahı Halfeti yolundayız. Yaşamını orada sürdüren Nihat Özdal’ın iki gün konuğu olacağız. Uzun zamandır davet eder, durur.
Nihat Özal bir yazın ustası. Son yıllarda kendinden söz ettiren şairlerin başında geliyor.
2017 Altın Defne Edebiyat Ödülü’nün de sahibi. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla “Nihat Özdal” kitabı yayınladık. 15 Kasım’da Mustafa Kemal Üniversitesi’nde yapılacak törenle plaketi sunulacak ve kitap okurlara ulaştırılacak.
Nihat Özdal Sörfle ilgileniyor, tekne turlarında edebiyat aktiviteleri yapıyor. Dünya Öykü Günü’nü, Dünya Şiir Günü’nü teknede Fırat’a karşı gerçekleştiriyor.
Sempozyum kitabının arka kapağında yer alan şu ifade onu anlatmaya yeter sanırım:
….Her şeyin daha çok birbirine benzediği günümüzde, yerelin özgün dokusu ve doğanın özgün nitelikleri gibi yoğun güçlerin çarpışması altına kurduğu ustaca bağlar, dünyanın farklı coğrafya ve dillerinde şiiri ve sözü arayışı ile en küçük, en sıradan nesneleri şiir söyleminde yeni bir ses getirerek yarattığı yoğunluk, kusurlu bir hal alan mayalanmaya karşılık şiirindeki deneysel yavaşlığı yeni arayışlar, inşalar, kolajlar, performanslar ile işlemesindeki başarısından ötürü…
Nihat’ın çalışma odası ve özellikle kitaplığına hayran kaldım.
Halfeti, bir kısmı, Fırat Nehri’nin suları altında kaldığı için “Saklı Cennet” veya “Kayıp Kent” olarak anılıyor.
Halfeti’de yapılan nehir turları bölgenin tarihi dokusunu su üzerinden keşfetmek için yeterli. Özellikle Rumkale civarını nehirden seyretmek insana bambaşka bir keyif veriyor.
Karagülü ile ünlü. Güllerin siyah renkte açması ile bu ismi almış.
Adını Asurilerden alan Şitamrat Oteli’nde Halfet’nin, bir gece de olsa güzelliklerini doya doya yaşadık.
***
Hafta sonunda, 10 Eylül 2017 Pazar günü, Defne’de Defne Belediyesi’nin öncülüğünde Harbiye Lisesi mezunları bir araya geliyor. Bunu sağlayan Başkan Dr. İbrahim Yaman’ı yürekten kutluyorum.
Daha önce de yazdım, son zamanlarda Defne ilçemizde, kültür- sanat adına güzel şeyler yapılıyor. İlçe adına özgün aktiviteler yapılıyor, özellikle Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Yaman’ın öncülüğünde büyük bir ekip güzel işler kotarmanın yarışında.
Defne adının öncelikle kültür-sanat alanında öne çıkması, ilçe sakinleri adına kıvanç verici.
Harbiye Lisesi, ilk mezunlarından başlamak üzere güzel başarılar elde etmiştir. Yüzlerce, hukukçu, doktor, mühendis, sanatçı… kısaca her alanda ünlüler yetiştirmiştir.
Çok kişinin aklına bile gelmez, okullarında baskı gören, öğrenim haklarından mahrum edilmek istenen birçok gencimiz için Harbiye Lisesi bir sığınak olmuştur.
Harbiye Lisesi’nde her zaman başarılı, donanımlı öğretmenler görev almıştır. Ben burada iki anıt eğitimciyi rahmetle, saygıyla anacağım: İhsan Tuhanioğlu ve Ekrem Oğuz. Burada görev yapıp da aramızdan ayrılan adlarını anımsayamadığım eğitimciler varsa onları da rahmetle anıyorum.
Dileğim ilçe içinde ve ilçe dışındaki tüm mezunlar toplanır ve bu etkinlik sürekli bir hal alır.
Bu görüşten hareketle belediyemizin öncülüğünde, 10 Eylül Pazar günü Harbiye Lisesi bahçesinde gerçekleştirilecek etkinliği çok önemsiyorum ve buranın mezunu olsun olmasın tüm halkımızı davet ediyorum.
Son olarak lisemizi modern bir binaya kavuşturan Sayın Tevfik Eskiocak’a şükranlarımı sunuyorum.
YORUMLAR