Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Savaş’tan Şeb-i Arus Anma günü paylaşımı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gece olarak adlandırılan Şeb-i Arus gününe dair paylaşım yaptı.

Savaş yaptığı paylaşımda: “Medeniyetimizin ve hoşgörümüzün mimarı, barışın ve kardeşliğin sembolü; evrensel öğretileri ve felsefesiyle tüm dünyaya örnek olan Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi Şeb-i Arus ( Düğün Gecesi) olarak bilinen 750. Vuslat Yıl Dönümünde rahmetle anıyorum.” Dedi.

Şeb-i Arus Nedir?

Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb’ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır. Rumi’nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında “Şeb-i Arus” olarak da anılmaktadır. Arus kelimesi aslında yanlışlıkla Arapçadaki “عروج” (Yükseliş) kelimesinin yerinde kullanılmıştır, yani ölümden sonra ruhun semaya yükselişi anlamına gelmektedir.