Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretmedik borçlanarak ithal ettik!

Tarım sektörü borçla ayakta

Tarım sektörü borçla ayakta kalıyor. Sektörün bankalara olan borcu  2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktı. Sektörü neredeyse kamu bankaları kredilendirdi.

Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre sadece 86,6 milyar lira kredi kullandırdı. Özel bankaların kullandırdığı krediler geçen yılın sonuna göre yüzde 34 oranında arttı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TÜİK verilerinden hareketle Türkiye’nin gıda ve canlı hayvan ithalatının 2023 yılında ihracatından daha yüksek oranda arttığını söyledi. Gıda ve canlı hayvan ithalatının yüzde 14,5 oranında artarak 14,5 milyar dolara yükseldiği Ocak-Kasım 2023 döneminde, ihracatın ise ancak yüzde 6,5 oranında artışla 23 milyar dolara yükseldiğini anlatan Gürer  “Türkiye’nin bu alandaki ithalatının en büyük kalemini 5 milyar dolarla hububat ürünleri, 2,5 milyar dolarla meyve ve sebzeler, 2,4 milyar dolarını hayvanlar için gıda maddeleri, 1,5 milyar dolarını kahve, çay, kakao ve baharat, 1,1 milyar dolarını ise canlı hayvanlar oluşturdu. Türkiye’nin et ve et ürünü ithalatı da 335,1 milyar doları buldu. Bu yıl canlı hayvan ithalatında geçen yıla göre yüzde 779, et ve et ürünleri ithalatında ise yüzde 151 oranında artış yaşandı. Bu ithalata rağmen et fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Türkiye son 10 yılda gıda ve canlı hayvan kaleminden toplam 111,7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi” diye konuştu.

Gürer KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının da Ocak- kasım 2023 döneminde 1,1 trilyon lira (yüzde 52,3) artarak 3,2 trilyon liraya kadar çıktığını belirtti. Ömer Fethi Gürer “Bu borcunun 52,4 milyar liralık kısmı, vadesinde geri ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınan kredilerden oluşuyor. BDDK’nın verilerine göre 293 binden fazla KOBİ bankaların takibinde bulunuyor” dedi. (Sami Gökçe)