Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akdeniz’de yüzen zehir!

İskenderun’un Hatay ilçesinde bir

İskenderun’un Hatay ilçesinde bir aile, balon balığı tüketiminden kaynaklı zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Balon balığının içerdiği tetrodotoksin zehri, son derece güçlü bir etkiye sahip olup, çok küçük miktarlarda bile ölümcül olabiliyor. Bu balık türünün tüketimi ciddi sağlık riskleri taşıyor ve ölüme yol açabiliyor. Zehirlenme durumlarında hızlı bir şekilde müdahale gerekiyor ve hastaneye ambulansla ulaşılmalı.
Geçtiğimiz günlerde İskenderun’da balon balığı tüketen 7 kişilik bir aile zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Bu zehirlenme vakasında bir kişi yoğun bakıma alındı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Tetrodotoksin zehri içeren balon balığı son derece tehlikelidir. Bu zehir oldukça güçlüdür ve küçük bir miktarı bile 70 kilogramlık bir yetişkini öldürebilir. Balon balığının tüketimi genellikle ölümle sonuçlanır” dedi.

Denizden çıkan her şey yenmez

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, balon balığının normalde ülkede nadir görülen bir tür olduğunu belirterek, “Bu balığın etinde zehir bulunuyor ve tüketilmemesi gerekiyor” uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Aydın, balon balığı tüketiminin ardından ortaya çıkan belirtileri de şu şekilde açıkladı: “Bu zehir özellikle sinir sistemini etkiler ve kişide uyuşma, karıncalanma, bulantı, kusma, ağızda uyuşma gibi belirtilere yol açar. Ayrıca kas felci ve ölüme kadar gidebilir. Ancak, balon balığı tüketildikten sonra yapılacak ilk müdahale kolay değildir. Evde müdahale imkânı bulunmamaktadır. Bu nedenle hastaneye acilen ulaşılması önemlidir.”
Tarım Bakanlığı’nın balon balığı popülasyonunu azaltmak için çeşitli önlemler aldığını hatırlatan Prof. Dr. Aydın, “Bilinmeyen balıkların tüketilmemesi gerektiği konusunda toplumsal bilincin artırılması önemlidir. Balon balığının pişirilmesi veya işlenmesi bile zehirin etkisini ortadan kaldırmaz. Bu balık türü, kesinlikle tüketilmemelidir” ifadelerini kullandı. (Yusuf Cemil Karaçay)