Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meclis’in sesini kim duyuyor?

CHP İstanbul Milletvekili Turan

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, Meclis’in bir yılını inceledi ve çarpıcı veriler ortaya koydu. Özer’in raporuna göre, 2023 yılında Meclis’te sadece 37 teklif yasalaşırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayımladığı Cumhurbaşkanlığı kararı ve kararnamelerin sayısı Meclis’ten geçen kanun maddelerinden 6 kat fazla.
Meclis’te 600 milletvekili toplam 37 kanun teklifinde 87’si uluslararası anlaşma maddesi olmak üzere 295 madde görüşmüş oldu. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek başına çıkardığı kararnameler toplamda bin 726 düzenlemeyi içeriyordu. Özer’in raporunda, Meclis’in denetim yetkisinin işletilmediği ve yasama faaliyetlerinin gasp edildiği vurgulanarak, Cumhur İttifakı’nın Meclis’i torba yasa tekliflerinin onaylandığı bir yer haline getirdiği belirtildi. Ayrıca, muhalefetin yasa tekliflerinin dikkate alınmadığı ve yasama sürecindeki diğer eksiklikler raporda dile getirildi.
Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için 826 önerge verilmiş ancak sadece bir tanesi kabul edilmişti. Ayrıca, 7 bin 706 soru önergesinden sadece bin 755’i yasal süre içinde cevaplanmış, geri kalanı ise süresini aşarak cevaplanmıştı.
Özer’in verilerine göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle Meclis’in görevlerinin işlevsizleştiği ve denetim faaliyetlerinin de azaldığı belirtiliyor. Özer, bu durumun Meclis’in işlevselliğini kaybetmesine yol açtığını ifade etti.   (Yusuf Cemil Karaçay)