Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depreme karşı yeni teknik testi geçti

Konya Teknik Üniversitesi’nin (KTÜN)

Konya Teknik Üniversitesi’nin (KTÜN) öğretim üyeleri, betonarme kirişlerin hızlı ve düşük maliyetle güçlendirilmesine olanak tanıyan “mekanik çelik dikiş” tekniğinin deprem testlerinden başarıyla geçtiğini duyurdu.
KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Musa Hakan Arslan ve Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu’nun yürüttüğü proje kapsamında yapılan çalışmalar, yapı elemanlarını hızlı ve ekonomik bir şekilde güçlendirebilen bir teknik geliştirdi. Bu çalışmanın patentini de alan akademisyenler, yapılan deprem benzetme testlerinde, çelik dikiş uygulanan kirişlerin, olası kırılmaları önleyebileceğini ortaya koydu.
Doç. Dr. Aksoylu, “mekanik çelik dikiş” adını verdikleri ve patenti alınan güçlendirme yönteminin uygulamada testlerine devam ettiklerini belirtti. TÜBİTAK projesi kapsamındaki çalışmaların ikinci aşamasının deprem testi olduğunu vurgulayan Aksoylu, yapılan deneysel çalışmalarda çelik dikişin etkili olduğunu gözlemlediklerini aktardı.
“Güçlendirme tekniği, ani kırılmaları engelliyor ve kirişlerin dayanımını yüzde 100 artırıyor” diyen Aksoylu, bu teknikle yapı elemanlarının esnekliklerini artırarak deprem anında sağlam kalmasını ve yük taşıma kapasitesini artırmasını sağladıklarını ifade etti.
Aksoylu, bazı güçlendirme tekniklerinin maliyetli olabileceğine dikkat çekerek, “Mekanik çelik dikişler, uygulamadaki en uygun maliyetli yöntemlerden biri. Ancak bu tekniğin tüm yapı elemanlarına uygulanabileceği bir sınırlama bulunmakta. Bu sınırları belirleyerek endüstriye sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Önemli bir hedeflerinin, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde bu tekniğin yer almasını sağlamak olduğunu belirten Aksoylu, böylece tekniklerinin hızlı ve etkili bir şekilde yapı güçlendirmelerinde kullanılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi. -Meriç Demiray-