Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En düşük emekli aylığı açlık sınırının altında

Birleşik Kamu – İş

Birleşik Kamu – İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ek geliri olmayan emeklilerin açlığa mahkum edildiğini belirterek “Giderek derinleşen ekonomik kriz, yurttaşları yoksulluğun pençesine hapsederken, bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi emekliler olmuştur. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın SSK ve Bağ – Kur emeklisi aylıklarına ilave zam yapılacağını açıkladı. İktidarın bu açıklaması ile SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin Ocak 2024’ten itibaren 6 aylık artış oranı %42,6’ya yükselmiştir. TÜİK, 2023 yılının aralık ayındaki enflasyon %2.93 artarken, yıllık bazda ise % 64.77 olarak belirlemişti. Bu verilere göre SSK ve Bağ-  Kur emeklileri, enflasyon oranına göre maaşlarına % 37,5 oranında zam almıştır” dedi.

Kamu-Ar’ın açıkladığı verilere göre açlık sınırı Aralıkta 16 bin 483 TL, yoksulluk sınırı 46 bin 837 TL’ye ulaştığını anımsatan Yeşildağ  “Emekli bir ailenin masraflarını düşündüğümüz zaman; elektriği, suyu, doğalgazı, ev kirasını bir kenara bırakalım hayatını idame ettirebilmesi için bir insanın en aşağı 25 bin lira civarında emekli maaşı alması lazım. SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin aldığı yeni zamla beraber aldıkları maaş ortalama 10 bin 500 liradır. Bu parayla simit ve çayla bile geçinemiyor.
Krizin sorumlusu bugünün siyasi, ekonomik ve sosyal düzenini yaratan AKP iktidarıdır. İktidar; ekonomiyi, toplumsal barışı, sosyal devleti yıkıp geçerek ekonomik krizden kurtulamaz. Emekliye verilen üç kuruş artışla emekli sefalet aylıklarına mahkum ediliyor. SGK tasarruf tedbirleri emekliler üzerinde yapılamaz.
Emekli maaşları için köklü çözüm; bir an önce en düşük emekli ücreti asgari ücrete yükseltilmesi, aylık bağlama oranlarının emeklilerin rahat bir nefes alacak rakamlara yükseltilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)