Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşsizlik fonu işverene destek fonu oldu

CHP Karabük Milletvekili Cevdet

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, İşsizlik Sigortası Fonu’nun 2016 yılından bu yana işverene destek sağlayan bir yapıya, işveren destek fonuna dönüşmüş durumda olduğunu söyledi. Akay İşsizlik ödeneği kapsamında yapılan ödemenin 15 milyar 455 milyon, işverenlere verilen destek ödemesinin ise 28 milyar 413 milyon lira olduğunu açıkladı.

İşsizlik Sigortası Fonu’na ait son yayımlanan bağımsız denetçi raporuna göre, Fon’un varlığının 132 milyar 910 milyon liraya ulaştığını anımsatan Akay  “Fon’da bu kadar çok para birikmesinin nedeni işsiz kalan işçilerin sayısının az olması değil, Fon’dan yasal olarak yararlanma koşullarının ağır olması. İşsizlik ödeneği kapsamında yapılan ödeme 15 milyar 455 milyon, işverenlere verilen destek ödemesi ise 28 milyar 413 milyon lira” dedi. gördüğünüz gibi işverene neredeyse, yaklaşık 2 katına yakın yapılan bir ödeme var. İşte, tam bu yüzden işçiler için kurulan Fon resmen patronları teşvik fonuna dönüşmüş durumda. Bu durum, İşsizlik Sigortası Fonu’nun kuruluş amacına aykırı, sosyal devlet ilkesiyle çelişmektedir” diye konuştu.

Plan Bütçe Komisyonu üyesi Cevdet Akay 30 Eylül 2023 itibarıyla 41 milyar 883 milyonluk bir diğer alacaklar kalemi bulunduğunu, bu rakamın 2022 yılı sonunda 28 milyar TL’ye ulaştığını anımsatıp, “Bir de uzun vadeli alacaklar var, bu da 11 milyar 500 milyon civarında. Yani hiçbir tahsilat yapılamamış, temerrüde düşmüş bir bakiye olduğu görülüyor.” ifadesini kullandı.

İşsizlik Sigortası Fonu’na  sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2’lik işveren, yüzde 1’lik sigortalı kesintileri ve yüzde 1’lik devlet payı kesiliyor. (Haber Merkezi)