Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye, Meksika ile aynı ligde

Türkiye, gelir dağılımındaki adaletsizlikte rekor kırdı. Nüfusun yüzde 10’luk kesiminin

Türkiye, gelir dağılımındaki adaletsizlikte rekor kırdı. Nüfusun yüzde 10’luk kesiminin elde ettiği gelir  en yoksul yüzde 10’luk kesimin  gelirinin 17 katına  çıktı. Bu oranla, Türkiye OECD ülkeleri içinde gelir dağılımının en bozuk olduğu 4 ülkeden biri olarak kayıtlara geçti.

TÜİK’in “2023 Yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri” verisine göre gelir dağılımı adaletsizliğinin göstergesi olan GINI katsayısı 2023’te rekor kırdı. Türkiye Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda (OECD), 38 ülke arasında Meksika, Kosta Rika ve Şili ile birlikte gelir dağılımının en bozuk olduğu dört ülke oldu.

AKP iktidarının son on yılında; en zengin yüzde 20’lik kesimin geliri, en yoksul yüzde 20’nin 7 katıyken 9 katına çıktı. En zengin yüzde 10’luk kesimin geliri ise en yoksul yüzde 10’un 11 katıyken 17 katına çıktı. Böylece zengin daha da  zenginleşirken, orta gelirli ve yoksul kesim biraz daha fakirleşti.

Milyoner sayısı arttı

Öte yandan dünyaca ünlü İsviçre bankası Credit Suisse’in yayınladığı 2023 küresel servet raporuna göre,  yaptırımların etkisine rağmen Rusya’daki milyonerlerin sayısı yıl boyunca 56 kişi artarken, bu sayı Türkiye’de 61 e yükseldi. Kişi başı servet ise yaklaşık 18  bin dolar olarak gerçekleşti

Gelir dağılımı nedir?
Gelir dağılımı adaletsizliği, oransal olarak az sayıda insanın, gereğinden fazla tüketim imkânına sahip olmasına; oransal olarak çok sayıda insanın da, temel ihtiyaçlarını dâhi karşılama olanağından yoksun kalmasına neden olmaktadır. (Sami Gökçe)