Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Can Atalay kararı için kim ne dedi?

14 Mayıs 2023 te

14 Mayıs 2023 te yapılan Genel Seçimde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay‘ın Cumhur ittifakının oylarıyla milletvekilliğinin düşürülmesine  muhalefet ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

Karara gösterilen tepkiler şöyle

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “Bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Anayasa’nın yok sayılması devletin yok sayılmasıdır. Bugün bir maddeyi yok sayanlar, yarın öbür maddeyi yok sayarlar. Malımızın, canımızın güvencesi Anayasa’dadır. Polisin yetkisi Anayasa’dadır. Askerin yetkisi Anayasa’dadır. Ordunun yetkisi Anayasa’dadır. Anayasa olmazsa devlet olmaz. Anayasa’yı yok sayanlar bugün Can Atalay’a, Hatay’a ama yarın sana tehdittir.Bu darbe girişimine karşı direneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz” .

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş: “Ferman Saray’ın, Can Atalay halkındır. Bizler direneceğiz, kazanacağız. Darbeciler de işledikleri tüm suçların hesabını bir bir verecek. Yanlarına kalmayacak, unutulmayacak”

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “FETÖ terör örgütü liderine ‘kıymetli değerimizdir’ diyenlerin okuttukları karar, millet vicdanında hükümsüzdür. Millet iradesine darbe yapanlara geçit yok. Can Atalay, milletin vekilidir. Demokrasiye, hukuka ve adalete sonuna kadar sahip çıkacağız”

 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “Hatay Milletvekili ve yoldaşımız Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi hukuksuzluktur, haksızlıktır, gayri meşrudur. Kabul etmiyoruz. Bu iktidar açıkça suç işlemektedir. Olan biten anayasal bir darbedir. Can Atalay ve demokratik siyaset hakkını kullandığı için rehin tutulan arkadaşlarımız özgürleşene kadar mücadelemizden tek bir geri adım atmayacağız” .

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu: Türk yargı sisteminde iki başlılık yaratan bu kararın verilmesi ve kararın da millet iradesinin tecelligahı olan TBMM’de okunmasıyla birlikte hukuk devleti ilkeleri açıkça ihlal edilmiştir. Anayasal hakların kullanılmasını temin etmek görev ve sorumluluğunu taşıyan siyasi iktidarıno bu anlayışıyla başta Hatay halkı olmak üzere milli irade hiçe sayılmıştır”.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Artık bu iktidarı tanıyamıyorum. Birlikte her türlü yasağa, baskıya, engellemeye karşı mücadele ettiğimiz; demokrasinin tesisi, milli iradenin egemenliği, düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, seçmen özgürlüğünün ipotek altına alınması, seçilenlerin hürriyetinin tehdit edilmesidir. Bu kararı alanları kınıyorum”.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz. Hakkı savunan yargıçlar sayesinde o koltuklarda oturup hakkı  savunan Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorsunuz. Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz”.

Hatay Barosu: Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin Anayasa mahkemesi kararına rağmen hukuksuz olarak düşürülmesi ülkemiz demokrasisi açısından büyük yaradır. Meclis başkanının yokluğunda Adalet eski bakanının başkanlık ettiği milletin meclisinde Anayasa Mahkemesinin iki adet hak ihlali kararına rağmen Hatay halkının iradesi hukuksuz bir kararla gasp edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 153/6 maddesi “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme, yargı organlarını bağlar.” Yasama organı olan TBMM Anayasa’nın açık hükmünü yok sayarak Anayasa’ya aykırı davranmıştır.  Türkiye Cumhuriyeti bütün erklerin üstünde bir hukuk devletidir. Hatay halkının iradesini yok sayan bu karara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz.

İstanbul Barosu: “Şerafettin Can Atalay hakkındaki mahkumiyet kararının bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunmasıyla, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararını birden fazla kez hiçe saymasından sonra, bu kez de Anayasa’nın açık hükmüne rağmen, yasama organı tarafından yok sayıldığını gördük. Defaatle vurguladığımız üzere, artık ülkemizde hiçbir bireyin hukuk güvenliğinin varlığından söz edilemeyecektir. Bütün bunlara rağmen İstanbul Barosu olarak tüm gücümüzle hukuksuzluklara karşı duracağımızı ve ülkede hukuku hakim kılmak için mücadele edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Türkiye Büyük millet Meclisi Anayasa’yı ihlal etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararları derhal uygulamaya konulmalı.

E.Tümgeneral Ahmet Yavuz: Mesele Atalay değil, hukuk devletinin ortadan kaldırılmasıdır.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Turan Çömez: Demokrasi tarihimizin kara günü. Suratına Anayasa Kitapçığı fırlatılan Bekir Bozdağ Anayasa’yı ayaklar altına alan kararı okudu ve Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Yazıklar olsun! Millet iradesi yok sayıldı.
Eski Futbolcu Gökhan Zan: Can Atalay Hatay halkının iradesi ve Meclis’teki temsilcisidir. Milletvekilliğinin düşürülmesi Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır. Hatay’ı deprem değil, Anayasayı yok sayanlar CANlarımızı öldürdü! Biz Hataylılar bunu affetmez. (Haber Merkezi)