Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘’Türkiye’de yargı bağımsız değil’’

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yayımladığı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi raporuna göre, Türkiye, yolsuzluk alanında en sert düşüşün yaşandığı ülkeler arasında bulunuyor. Raporda, “Yargı erki hızlı bir şekilde bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşturulmalıdır” ifadelerine yer verildi. Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açıkladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde bu yıl da gerileyerek Mısır, Zambiya ve Gambiya gibi ülkelerin gerisine düştü. En “temiz” ülkenin 100 skoruyla değerlendirildiği skalada Türkiye, 34 puanla 180 ülke arasında 115’inci sırada yer aldı. Ülkenin puanı 2014’e göre yüzde 11 ve 2018’e göre yüzde 7 oranında geriledi. Şeffaflık Örgütü, Türkiye’de yaşanan gerilemenin temel nedenini, yürütmenin güçlenmesi ve demokratik denge ile denetleme mekanizmalarının azalmasına bağlı olarak açıkladı. Ayrıca, yolsuzluğu önleyecek yasaların yetersiz olduğunu, bu yasaların uygulanmasında isteksiz davranıldığını ve yargının bağımsız olmadığını vurguladı. Örgüt, Türkiye’nin 6 Şubat depremlerinde yıkılan binalarını hatırlatarak, “Şubat 2023 depremlerinin trajik sonuçları, yolsuzluğun bedelinin insanların hayatına mal olabileceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şeffaflık Derneği, Türkiye’de bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin temel ihlallerin devam ettiğini belirterek, medya, sivil toplum ve toplumsal hareketlere karşı sürdürülen baskıcı politikaların resmin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti. Türkiye, Şeffaflık Örgütü’nün Doğu Avrupa ve Orta Asya kategorisinde yer alıyor. Bu bölgenin ortalama puanı 35, Türkiye’nin bir puan üzerinde. Gürcistan, Arnavutluk, Belarus ve Moldova gibi ülkelerin puanı Türkiye’den daha yüksek. Avrupa Birliği’nin (AB) ortalama puanı ise 64 ile Türkiye’nin neredeyse iki katı.

Örgüt, Türkiye’ye yolsuzluğu kontrol altına alabilmek için denge ve denetleme mekanizmalarını güçlendirmesini, yargı erkinin bağımsızlığını sağlamasını, uluslararası sözleşmelere uyumunu ve demokratik değerlere dönüşü hızlandırmasını tavsiye etti. (Adil Yeşildağ)