Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Dost” sanatçılardan depremzedeler için ortak ağıt

Suavi öncülüğünde Dostlar Dayanışması

Suavi öncülüğünde Dostlar Dayanışması Derneği Anma Programı yapıldı.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat’ın yıl dönümü dolayısıyla Serinyol Mahallesi’nde Sanatçı Suavi’nin öncülüğünde kurulan Dostlar Yerleşkesinde Dostlar Dayanışması Derneği tarafından anma etkinlikleri düzenlendi.

Anma programı ilk olarak Serinyol eski kooperatif önünde ellerde meşale, mum ve cep telefonu ışıklarıyla birlikte sessiz yürüyüş ile başladı. Yürüyüş öncesi gelen insanlara günün anlam ve önemine uygun bir konuşma yapan sanatçı Suavi, “Saat 04.17 itibariyle birçok yerde anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Ben buna senkronizasyon içinde aynı sesi verdiğimizi düşünüyorum. Orada bulunmuşsun burada bulunmuşsun farketmez hepimiz aynı acıları yüreğimizde hissediyoruz. Yüreklerimizi birleştireceğiz, öfkemizi bilince dönüştüreceğiz. Öfkelenmek kırmak, dökmek değildir bilinçli öfke çok daha güçlü yaptırımları beraberinde getirebilir. Burada bulunan, yüreğini koyan ve depremde yitirdiğimiz canlar anısına saygıyla eğilen herkese çok teşekkür ediyorum. “ dedi.

Suavi öncülüğünde gerçekleşen yürüyüş, Depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaş anısına ve Serinyol’da büyük kayıplar yaşayan ailelerin enkaz olmuş evlerinin yerine mum yakma ile devam etti. Dualar okundu. Acılı aileler bu dayanışmanın güzelliği ile kendilerini yalnız hissetmedi ve orada bulunan herkese teşekkür etti.

Depremi bizzat yaşamış ve ilk günden beri sahadan ayrılmayan Sanatçı Suavi, anma etkinlikleri kapsamında içinde 2000 adet kitap bulunan bir kütüphanenin açılışını onlarca kişiyle birlikte gerçekleştirdi. Benim size mirasım dediği kütüphane için sanatçı Suavi okumanın önemine özellikle çocukların okuma alışkanlığı kazanmasına dikkat çekerek şöyle dedi; “Enkaz altında sadece insanlar, çocuklar kalmadı. Onların hatıraları, yazdıkları her şey kaldı. Okumanın önemi çok büyük bir nebze de olsa bu alışkanlığı kazandırmak ve deprem etkisini okuyarak atlatabilmek için böyle bir adım attık. Belki bu kütüphane ile Serinyol’un dayanışması pilot bölge olarak seçilip binlerce kişiye umut olabilir. Sizden ricam bu kütüphaneyi yaşatın, bana bir şey olursa bu benim size mirasımdır. Kitap girmeyen eve demokrasi girmez diye iddialı bir sözde bulunarak çocukların küçük yaştan bu alışkanlığı kazanması için attığımız bu çabanın karşılık görmesini umuyorum.”

Halk tarafından ilgi gören ve bin bir emekle hazırlanan içinde bir derya barındıran kütüphanenin açılışı sembolik bir kurdele kesimi ile tamamlandı. Sanatçı Suavi oluşturulmasından tamamlanmasına kadar emeği geçen herkese bir kere daha teşekkür ederek bu kütüphane artık sizindir dedi.

Açılış sonrası çok değerli sanatçıların yer aldığı müzik dinletisine geçildi. Hayatını kaybeden canların anısına ve onlarla birlikte acıları, kıyameti yaşayan insanların ruhuna dokunan türkülerin seslendirileceği dinletide Grup Gündoğarken ( Burhan ve Gökhan Şeşen kardeşler), Aylin Aslım, Hüseyin Turan, Onur Akın, İbrahim Kasımoğulları ve Suavi yer aldı.


Değerli dost sanatçılarını sahneye çağırmadan önce halk ile duygu ve düşüncelerini paylaşan sanatçı Suavi, “Taziye evinde halay çekmemenin, göbek atmamanın bilincinde kültüründe olan insanlar olarak bugünü sizinle yaşamak ve aranızda olmak için can atan değerli sanatçılar birinci yılın anma konseptine, buradaki yoksunluğa ve acıya denk düşen türküler veya deyişleri sizlerle paylaşacak o yüzden bunu kaybettiğimiz nice canların anısına düzenlenen bir dinleti olarak görelim” şeklinde konuşarak etkinliğin amacını anlattı.

İlk olarak sahneye 1982 yılında kurulan çok değerli bir grup olan Grup Gündoğarken solistleri Gökhan ve Burhan Şeşen çıktı. “Bana esmeyi anlat, Dert olur gibi iki değerli parçayı depremzedelerle birlikte söyleyen Grup Gündoğarken burada bulunmanın onları çok etkilediğini anlattı. Solist Burhan Şeşen Hatay’a geldiği bir ziyaret sırasında kulağına küpe olan bir anıdan bahsederek” Gazeteci Sinan Seyfittinoğlu’nun bir programı için davet edildiğimde hoş bir şeyle karşılaştım. Sinan bizi geldiğimizde de hoş geldiniz diyerek gittiğimizde de hoş geldiniz diyerek uğurladı. Bu benim kulağıma hep bir küpe oldu çünkü her bir veda belki de yeni bir merhaba demektir” gidenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu acı tarif edilemez. Acınıza ortak olmak için İstanbul’dan bir arkadaşımız daha buraya geldi. İzninizle Aylin Aslım’ı buraya davet ediyorum” bu güzel konuşmanın ardından Aylin Aslım ile sahneye çıktı ve Antakya’nın onun için çok önemli olduğunu ilk defa konser zamanı gelip 3 gün kaldığı tek şehir olduğunu anlatan Aslım, “Burada gördüklerim karşısında çok zorlandım ve bu acıları bizzat yaşayanlarla olmak istedim. Bu yüzden bu gece sizler için buradayım. Allah bir daha bu acıyı yaşatmasın dedi.


Sanatçı Aslım’dan sonra sahneye çıkan Hüseyin Turan da şarkılarını günün anlam ve önemine uygun şekilde seslendirdi ve burada olmanın kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Türkülerini Hatay halkı için seslendiren Turan, depremde vefat edenleri rahmetle andı ve bu kadim şehrin dayanışma ve insanların birbirine olan bağlılıklarıyla en kısa zamanda ayağa kalkacağını bunun için elinden geleni yapacaklarını belirtti.


Asi ve Mavi, Gaybana Geceler, Yağmur yüreklim ve daha birçok şarkısı insanların kalbine dokunmuş sanatçı Onur Akın , bu gecede depremzedelerin yanında olmak, acılarına ortak olmak için sahne aldı. Sevilen şarkılarını depremzedeler ve yitirilen canlar için söyleyen Akın, Sanatçı Suavi’nin yaptığı bu önemli dayanışma örneğine değinerek iyi ki sizlerle buradayız dedi. Böyle bir felaketin bir daha hiç yaşanmamasını dileyen Akın, seviyorum seni adlı şarkısının istenmesi üzerine bende sizleri seviyorum. Hatay halkı çok değerli. Sizi seviyoruz şeklinde konuşarak gönülleri kazandı.
Gece deyişler ve türkülerle devam ederken depremi bizzat Suavi ile birlikte Diyarbakır’da yaşamış ve Suavi’nin eski gitaristi olan İbrahim Kasımoğulları da sahne aldı. Bu duyguyu yaşadığım için şu an sizi çok iyi anlıyorum. Deprem bölgesinde olmayı çok istedik ama çalıştığım iş buna müsaade vermedi bende istifa edip 1 yıl boyunca arama kurtarma çalışması yapan bir ekibe dahil oldum ve eğitim alıyorum sözleriyle duygularını paylaşan Kasımoğulları umarım bir daha bize ihtiyaç olmaz diyerek temennilerde bulundu.


Depremi bizzat yaşamış olarak ilk günden beri sahada olan sanatçı Suavi de sahne alarak hem anma etkinliklerinin hem de dinleti gecesinin finalini gerçekleştirdi. Bir kez daha depremzedelerin yanında olarak acılarına ortak olan Suavi emeği geçen herkese ve lafını ikiletmeden yer alan tüm dost sanatçılarına teşekkür etti.