Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atılım Üniversitesi “ depremler “ konusunda uyarıyor

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, geçtiğimiz yılın 6 Şubat’ında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin birinci yıl dönümünde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Birinci Yılında Kahramanmaraş Depremleri” Paneli, üniversitenin Kemal Zaim Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panelde, depremlerin yıkıcı etkileri ve önlemler konusunda çeşitli sunumlar yapıldı.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryılmaz, panelde yaptığı konuşmada, depremlerin ülkemiz için önemli bir gerçek olduğunu vurgulayarak, bilimsel yaklaşımların önemine dikkat çekti. Eryılmaz, depremle başa çıkmanın ancak bilimle mümkün olduğunu belirtti ve önlem almanın, geliştirmenin ve üretmenin önemine vurgu yaptı.

Panelde ayrıca Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılser Devrim ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halit Cenan Mertol da konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Devrim, depremlerin yıkıcı etkilerini azaltmanın bilimsel yöntemlerle mümkün olduğunu vurgularken, Dr. Öğr. Üyesi Mertol ise geçen yılın depremleriyle ilgili saha çalışmalarını ve yapılan değerlendirmeleri paylaştı.

“Güçlendirme birinci çözüm ve en ucuz çözüm”

Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı, bilgi ve birikimi açısından zengin bir ülke olduğuna dikkati çeken Mertol, “Her türlü kaynağımızla birçok sorunun üstesinden gelebilecek olsak da ilk önce güçlendirme yöntemlerine, güçlendirme tiplerine bakmamız lazım. Eğer güçlendirme belirli bir maliyeti aşıyorsa, binanın zaten yıkılıp yapılması çok daha uygun olur ama güçlendirme birinci çözüm ve en ucuz çözüm diyebiliriz. Depremde yaklaşık 200 bin bina kullanamaz hali geldi. Diğer hasarlı olanları, orta hasarlı hassas olanları güçlendirerek hem büyük bir maliyetten kurtulacağız hem de depreme dayanıklı hale getirebiliriz” diye konuştu.

Mertol, Türkiye’nin aktif deprem kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatarak, bu konuda standartlara, yönetmeliklere ve kurallara uyulması durumunda bundan sonra meydana gelen depremlerde can kaybının en aza ineceğine işaret etti.