Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özdemir: “Hatay’da hayat geçirmeye ne psikoloji ne ekonomi yetmez”

İSTE’de görevli Doç.Dr. Sıtkı

İSTE’de görevli Doç.Dr. Sıtkı Alper Özdemir:”Hatay’ın, Hataylılar’ın acı yaşamaya, bozuk ve plansız kentlerde hayat geçirmeye psikolojisi de ekonomisi de yetmez. Lütfen lütfen lütfen” başlığı altında şu mesajı verdi: Hatay Büyükşehir Belediyesi;1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve 15 ilçe Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında en acil ve ciddi şekliyle revizyona gitmeli, cesur kararlarla düzenlemeler yapmalıdırlar”.

İskenderun Teknik Üniversitesinde Rektör danışmanlığı yapan İnşaat yüksek Mühendisi Doç. Dr. Sıtkı Alper Özdemir “Acil, açık çağrımdır” başlığı altında yaptığı paylaşımında: Hatay Büyükşehir Belediyesi 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve Antakya, Defne, Samandağ, Yayladağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Altınözü, Kumlu, Hassa, İskenderun, Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol, Erzin İlçe Belediyeleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında en acil ve ciddi şekliyle revizyona gitmeli, cesur kararlarla düzenlemeler yapmalıdırlar.” Mesajı verdi.

İSTE’de İnşaat Yüksek Mühendisi olan Doç.Dr. Sıtkı Alper Özdemir’in ilimiz imarı ile ilgili paylaşımı şöyle.

“Konunun yarını, sonrası, ötesi kalmamıştır.

İlçe bazlı afet risk senaryoları hazırlanmalı, mikro bölgeleme fay ve sıvılaşma haritaları çıkarılmalıdır.

Yatay mimariyi uygulamaya geçmek için imar planlarında emsal serbest bırakılmalı ancak yapı kat adedi yukarıdaki risk koşullarına göre 3 ile 5 arasında sınırlandırmalıdır. Bu karar ihtiyaç olan konut sayısına ulaşılırken, yüksek katlı yapılaşmayı sonlandıracaktır.

Ayrıca, kapalı çıkmaya izin veren (7 kata kadar) uygulama, plan açıklama notlarında alınacak kararlarla iptal edilmeli, kapalı çıkmaya, asma kat uygulamasına ve sistem sürekliliğini bozacak düşey ya da düzgün geometrik yapıya sahip olmayan parsellerde uygulamalara izin verilmemelidir.

Planlama çalışmalarında yalnızca konut bazlı tasarımlar gözetilir, ulaşım, eğitim, sağlık, ibadet, sosyal tesis, yeşil alan gibi sürdürülebilir günlük kent hayatı gereksinimleri göz ardı edilirse Hatay asla ayağa kalkamaz, kalkamayacağı gibi yaşanılamayacak yeni bir yerleşim alanı doğar.

Hatay’ın, Hataylılar’ın acı yaşamaya, bozuk ve plansız kentlerde hayat geçirmeye psikolojisi de ekonomisi de yetmez.

Lütfen lütfen lütfen…

Teknik olarak, multi-disipliner şekilde yerel yönetimler bu çalışmaları yapmak zorunda olduklarını artık görsünler – Adil Yeşildağ-