Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Sonrası Eğitim Alanında Yapılması Gerekenler

Hatay Depremzede Derneği 6

Hatay Depremzede Derneği 6 Şubat Yıldönümü sonrası yayınladığı Deprem raporunda hatay’daki Eğitim konusunu da mercek altına aldı. Raporda konuyla ilgili geniş değerlendirmeşlere yer verilirken, yapılması gerekenler konusunda da çarpıcı öneriler sunuldu.
Dernek;” Depremden bugüne geçen yaklaşık 1 yıl süresince yapılması gerekenler açıktı. Siyasi iktidar ve tüm kamu görevlileri sorumluluklarının gereğini yerine getirmelidir.” Diyerek bu alanda şu önerilerde bulundu:
● Eğitim emekçileri ve öğrencilerimizin bunca eşitsizlikle savaşmak zorunda bırakıldığı bu dönemde merkezi ve ortak sınavlarla daha da sıkıştırılmasını kabul etmiyor, ortak sınavların ülke geneli ve deprem bölgesi açısından analiz raporunu incelemeyi talep ediyoruz. Öğrencilerimiz için merkezi sınavlarda ek kontenjan istiyoruz.
● Hatay’da ihtiyacı olduğunu belirten tüm öğrencilere karşılıksız, geri ödemesiz burs desteği verilmelidir.
● Okullara ulaşım için tüm öğrencilere ücretsiz servis sağlanmalıdır. Gerekirse ücretsiz ulaşıma dair yönetmelik değiştirilmelidir.
● Başta nüfusun yoğunlaştığı yerleşim yerlerinde ve kırsal alanlarda tüm çocuklar için eğitim ortamları sağlanmalı, telafi programları düzenli bir takvimle hayata geçirilmelidir.
● Her okula en az bir psikolojik danışman ve rehber öğretmen ataması yapılmalıdır.
● Yıkılan, hasarlı okulların, dersliklerin inşası tamamlanmalı, yapılan hazırlıklar ve süreç Hatay halkı ile açık ve şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
● Ders materyalleri, kaynak, internet, elektrik alt yapı sorunları bir an önce çözülmelidir.
● Deprem bölgesindeki öğretmenlere, tüm eğitim emekçilerine düzenli olarak her ay ekonomik destek sağlanmalıdır.
● Tüm öğrencilere, öğretmenlere, velilere düzenli psikolojik destek sağlanmalıdır.
● Örgün eğitim ile okul dışına çıkan çocuklarımızın okullara dönüşü sağlanmalıdır.
● Tüm çocuklarımıza ve eğitim emekçilerine ücretsiz okul yemeği ve ücretsiz temiz su sağlanmalıdır.
● Çocuklarımızın eğitimde yaşadıkları eşitsizliğin etkileri uzun yıllar sürecektir. Okul kayıtlarında adrese dayalı kayıt uygulamasına son verilmeli, çocuklarımıza liseye geçişlerinde merkezi sınavdan muaf hakkı verilmeli, istedikleri okul türünde eğitim görmeleri sağlanmalı, üniversiteye geçişte de en az 5 yıl ek kontenjan hakkı verilmelidir.
● 2022-23 eğitim-öğretim yılında devam zorunluluğunun olmaması, sınıf tekrarının zorlaştırılması ve bir sonraki sınıfa otomatik kayıt gibi nedenler deprem sonrasında eğitim dışına çıkan çocuk sayısı belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle, 2023-24 eğitim-öğretim yılında, özellikle deprem bölgesindeki ve deprem bölgesinden göç etmiş çocukların devamsızlık kayıtları yakından izlenmeli, düzenli olarak her ay bu sayılar, veriler kamuoyu ile Hatay halkı ile ilçe ilçe, okul okul paylaşılmalıdır. 26
● 2 Mayıs 2023’te yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı uygulanmalı, ilk kez kullanılacak protez ve ortezler ve ilgili tedavi giderleri kamu idaresi tarafından karşılanmalıdır.
● Hatay’da deprem bölgesindeki güncel özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuk sayısı tespit edilmeli, kamuoyuna, Hatay halkına açıklanmalı, özel eğitim gereksinimi olan çocukların cihaz, eğitim materyali ihtiyaçları kamu idaresi tarafından karşılanmalı, eğitime, eğitim kurumlarına erişim olanakları sağlanmalıdır.
● Kırsal kesimlerde, köylerde nüfus artışına yönelik araştırmalar yapılmalı, güncel nüfus verileri açıklanmalı, gerekli köy okullarına yeni öğretmen ataması yapılmalı, taşımalı eğitimle eğitimin sürdüğü köylere ücretsiz servis araçları sağlanmalı, düzenli gezici psikolojik danışman ve rehberler planlı ve sürdürülebilir bir şekilde görevlendirilmeli ve destek hizmetleri sunulmalıdır.

(Sinan Seyfittinoğlu)