Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Postmodern Darbenin Yıldönümü

Türkiye’nin siyasi tarihinde postmodern

Türkiye’nin siyasi tarihinde postmodern darbe olarak anılan 28 Şubat 1997 tarihindeki gelişmelerin üzerinden tam 27 yıl geçti. Bu kritik tarih, Türkiye’nin demokrasi ve siyaset yapısı üzerinde derin izler bıraktı ve uzun yıllar boyunca tartışılmaya devam etti.

28 Şubat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlarla, ülke siyasetinde önemli bir dönemeç yaşandı. O dönemde Başbakan Necmettin Erbakan ve hükümetine yönelik olarak ordu tarafından yapılan müdahale, “postmodern darbe” olarak nitelendirildi. Toplantı sonucunda alınan kararlar arasında 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, Kur’an kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığına bağlanması, tarikatların faaliyetlerine son verilmesi gibi maddeler bulunuyordu.

Ancak, bu kararlar ve süreç sonrasında yaşananlar, Türkiye’de siyasi gerilimi artırdı. Başta laiklik ve cumhuriyet karşıtı eylemler olmak üzere, rejim tartışmaları gündeme geldi ve ülke siyaseti derin bir kriz içine sürüklendi.

Postmodern darbenin ardından, 28 Şubat’ta aktif rol oynayan bazı askeri ve sivil kişiler yargılanarak adalet önüne çıkarıldı. Bu kişiler, sonraki yıllarda Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yer aldılar ve 28 Şubat’ın Türkiye’nin demokrasi tarihindeki önemli bir dönemeç olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiler. – Sinan Seyfittinoğlu-