Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı, dişin içinde

Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen ağrıya verilen isimdir. Daha küçük çaplı diş ağrıları bireyin evde kendiliğinden giderebileceği geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir. Ancak daha ciddi ve ağır diş ağrıları, kendi başlarına iyileşmeyecek ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken diş ve ağız problemlerinden kaynaklanırlar.

Dişin içinde bulunan pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alır. Bu sinirler tahriş olduğunda veya bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya neden olabilirler.

Bir diş ağrısının kendisi doğrudan çok tehlikeli bir sağlık sorunu değildir. Ancak dişinizde veya vücudunuzun herhangi bir bölümünde tedavi edilmemiş bir enfeksiyon her zaman için vücudun kalanına yayılabilir.

Bu enfeksiyonun yayılmasıyla ciddi bir şekilde hastalanabilirsiniz ve bu hastalık hayatı tehdit eden bir durum halini bile alabilir. Eğer diş ağrısı düzelmiyorsa, diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Acıbadem Hayat sitesinin verdiği bilgilere göre diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler:

Tuzlu su veya oksijenli su ile gargara yapın,
Ağrıyan bölgeye buz uygulayın,
Yatarken yüksek yastık kullanın,
Yemek yerken ağrıyan tarafla çiğnemeyin,
Yumuşak yiyecekler tüketin,
Tatlı tüketmeyin,
Çok soğuk ya da çok sıcak yemek ve içecekler tüketmeyin.
Ağrı kesici alın,
Karanfil yağı sürün,
Vanilya özütünden faydalanın,
Sarımsak macunu yapın,
Nane çayı poşeti koyun,

Tuzlu Su veya Oksijenli Su İle Gargara Yapın

Tuzlu su, diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihabı da azaltabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri dee oksijenli su kullanımı olabilir. Oksijenli su, iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanmasıdır. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dişinize 15-20 dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu, birkaç saatte bir tekrarlamanız gerekir.

Yatarken Yüksek Yastık Kullanın

Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman yüksek bir yastık kullanmak diş ağrısını rahatlatabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

Ağrı Kesici Alın

“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevaplarından biri de ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

Karanfil Yağı Sürün

Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı da çalkalayabilirsiniz.

Vanilya Özütünden Faydalanın

Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütünün içerisinde bulunan antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak Macunu Yapın

Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrıyı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak, bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

Nane Çayı Poşeti Koyun

Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçerlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.  (Adil Yeşildağ)