Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Demir eksikliğinin zararları herkeste

Demir eksikliğinin zararları herkeste farklı olarak ortaya çıkmaktadır. Her yaş grubunda ve iki cinsiyette de görülebilir. Vücutta çok büyük önem taşıyan bu mineralin eksikliği kişiyi birçok yönden olumsuz etkiler ve çeşitli hastalıklara yol açar. Saç ve cilt problemleri görülür. Genelde bu eksikliği olan kişilerin saçları dökülür. Ciltte kuruluk ve çatlaklar oluşur.

Bu mineralin eksikliği sadece hastalık olarak değil psikolojik olarak da olumsuz etkiler. Duygu durum bozuklukları, depresyon gibi problemlerle karşılaşılması olasıdır.

Demir Eksikliği Olan Kişilerin Ne Yapması Gerekir?

MedicalPark sitesinin verdiği bilgilere göre kanda demir eksikliğinin zararları ciddi oranda etkilemeye başlamadan çeşitli yöntemlerle bu eksiklik giderilebilir. Kalsiyum demir emilimini olumsuz etkiler. Bu yüzden demir eksikliği olan kişilerin kalsiyum takviyesi almaması, alıyorsa da dikkat etmesi gerekir. Düzgün beslenerek demir minerali içeren besinlerin sıklıkla tüketilmesi ve buna uygun diyet yapılması gerekmektedir.

Çay ve kahve gibi içecekler vücutta bu mineralin eksikliğine neden olur. Bu yüzden kişinin bu içecekleri sınırlı tüketmesi gerekir. Özellikle yiyeceklerle tüketilmesi demir alımını engelleyeceğinden sade içilmesi gerekir. Ayrıca aşırı süt tüketimi kalsiyumun demir alımını olumsuz etkilemesinden dolayı zararlıdır.

Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Demir eksikliğinin zararları nelerdir sorusundan sonra nasıl tedavi edilir noktası merak uyandırır. Bunun için en sık kullanılan yöntem takviye yöntemiyle eksikliğin giderilmesidir. Ancak kişinin kendi kendine takviye alması zararlı olabilir.

Bu yüzden doktor tarafından tavsiye edildiği sürece kullanılması önerilir. Çünkü mineral eksikliği kimi zaman uygun bir diyet ile tedavi edilebileceğinden dolayı takviyeye gerek kalmayabilir.

Demir seviyesinin ne kadar olduğunu öğrenmek için belirli aralıklarla kan testi verilebilir. Her belirti demir eksikliğinin belirtisi olmayacağından dolayı kişinin kesin tanı için mutlaka doktorla görüşmesi gerekir. Eksikliğin oranına ve ciddiyetine göre takviye alınabilir veya sadece besinlerle bu eksiklik giderilebilir.

Demir İçeren Besinler Nelerdir?

Demir minerali birçok yiyecekte bolca bulunur. Demir eksikliğinin zararları çeşitli besinler sayesinde engellenebilir. Kırmızı et, tavuk, balık, kabuklu yemişler, baklagiller ve yeşil yapraklı besinler bol bol demir içerir. Kırmızı et ile birlikte soğan sarımsak tüketmek mineral alımı açısından faydalıdır. C vitamini demir alımını kolaylaştırır portakal, mandalina gibi meyveler tüketilmesi sağlıklıdır.

Demirin heme demir ve non-heme demir olarak iki adet formu bulunmaktadır. Heme demir hayvansal gıdalardan alınmaktadır. Dana eti, kuzu eti, tavuk ve balık. Non-heme demir içeren bitkisel besinler arasında ıspanak, brokoli, kuru meyveler yer alır. Kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller de non-heme demir kaynağıdır. Tam buğday unu ile yapılmış olan ekmekler de bu kategoride yer alır.

Demirin çok daha hızlı ve etkili olması için hayvansal gıdaların tüketilmesi önerilir. Çünkü bitkisel besinlere kıyasla hayvansal gıdalarda bu mineral daha yüksek oranda bulunur ve vücut tarafından daha rahat emilir. (Adil Yeşildağ)