Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Şimşek’e Reyhanlılı çiftçiden mesaj

Geçtiğimiz hafta sonunda Türkiye

Geçtiğimiz hafta sonunda Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nde Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Ticaret Borsası  Başkanı Bülent Karaca, bir amik çiftçisi olarak söz aldı ve Bakan Şimşek’e ürün çeşitliliği, ürün verimi için Reyhanlı barajının tamamlanmasının şart olduğunu söyledi. Konuşmasında, Amik ovası üreticisinin sulama için yüklü miktarda enerji bedeli ödediğinin altını çizen Bülent Karaca, Bakan Şimşek’e söylediği sorun ve önerileri diğer çiftçi arkadaşlarıyla paylaştı. Paylaşılan mesaj şu şekilde:

“Değerli Bakanımız Mehmet Şimşek,

Ülkemiz için stratejik bir ürün olan pamuk, Amik Ovası’nda ekilemeyen bir hale geldi. Çiftçilerimizin ekim, dikim ve bakım maliyetleri aşırı derecede arttı. En büyük maliyet kalemi ise enerji problemi. Araziler, derin kuyulardan enerji gücüyle 200 metre ile 500 metre derinlikteki kuyulardan su çekilerek sulanıyor. Sadece enerji maliyeti, 100 dönüm arazinin sulama bedelini 200.000 ile 250.000 TL civarında tutuyor. Oysa Çukurova gibi yerlerde barajlarla sulanan araziler için ödenen sulama bedeli 100 dönüm için 30.000 ile 40.000 TL civarında. Yani, bizim çiftçilerimiz, her 100 dönüm arazi için devlete diğer çiftçilerden daha fazla para ödüyor.

Düşünün, 600.000 dönüm arazi sulanacak bir yerde çıkan rakamı, bu sıkıntıdan kurtulmanın tek çaresi Reyhanlı Barajı’nın bir an önce bitirilip çiftçilerin baraj suyu ile arazilerinin sulanması ve baraj devreye girene kadar da Amik Ovası çiftçilerine bölgesel destek verilmesidir. Depremzede olarak, bu ayrıcalığı devletimizden istiyoruz.

İkinci konu ise şu: Ülkemizin ihracatının lokomotifi olan tekstil sektörünün birinci basamağı çırçır işletmeleridir. Ülkemizdeki 6 Şubat depreminde maalesef Hatay’daki çırçır fabrikalarının neredeyse tamamı yıkıldı. Çırçırcı sektörü olarak, devletimizin sıcak elini göremedik. Bizler devletimizden hibe istemiyoruz. Çırçırcılar olarak, bizlere düşük faizli, birkaç yıl ödemesiz ve uzun vadelerde ödenecek krediler sağlayarak bu çırçır fabrikalarını bir an önce ayağa kaldırmalıyız. Çünkü bu fabrikalar çalışmazsa, dış ülkelerden daha çok pamuk ithal edip dışarıya daha çok fazla döviz öderiz.

Sayın Bakanım, depremzede olan tüm Amik Ovası çiftçilerine ve çırçırcılara yardımcı olacağınızdan hiç şüphemiz yoktur. Allah devletimizi ve milletimizi her türlü afetlerden ve belalardan korusun. Saygılarımla.” – Adil Yeşildağ-