Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erkan Baş: “Kumpas kurulduğunu iddia ediyorsa bunu ispatlayacak”

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP)

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan eski futbolcu Gökhan Zan hakkında verdiği adaylıktan çekme kararı, siyasi çevrelerde ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıklamalarıyla süreç daha da karmaşık hale geldi.

Baş’ın, Gökhan Zan’ın adaylıktan çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Şeffaflık ve temiz siyaset bütün Türkiye’de en hassas olduğumuz noktalardan bir tanesi. Bizim bilmediğimiz bir ilişkinin kurulmuş olması da bu kararı almamız için yeterli” ifadeleri dikkat çekti.

Baş, yaptığı açıklamada, “Mahkemeler karar verecek. Bundan sonra Gökhan Zan kendisine kumpas kurulduğunu iddia ediyorsa bunu ispatlayacak” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Zan’ın adaylıktan çekilme kararının ardında “deep fake” adı verilen teknolojiyle yapılmış olabilecek sahte videoların etkili olduğu iddiaları bulunuyor. Ancak, konuyla ilgili kriminal inceleme sonucu netlik kazanacak.

Gökhan Zan’ın “seçimi kazanamazsam kendi geleceğimi düşünmem gerekebilir” şeklindeki ifadeleri de tartışmalara neden oldu.

Ne olmuştu?

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde, CHP’nin Lütfü Savaş’ta ısrar etmesi üzerine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına eski milli futbolcu Gökhan Zan’ı aday gösterdi. Ancak 17 Mart günü TİP, Zan’ı adaylıktan çektiğini açıkladı. Gerekçe, “partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar” olarak duyuruldu.

Gerekçede bahsedilen ilişkilerin, Zan’ın “montaj ve kumpas” kurduklarını söylediği Turgay K. adlı kişi üzerinden kurulan ilişkiler olduğu anlaşıldı.

Turgay K. adlı kişinin, Zan’ın adaylıktan çekilmemesi karşılığında AKP ile pazarlık yaptığı ve buna dair ses kayıtlarının bulunduğu iddia edildi.

Zan ise, kendisine şantaj yapılıp, montaj ses kayıtlarıyla kumpas kurulduğunu söyledi ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Zan’ın adaylıktan çekilmesi sürecinin, partiye ulaşan iki ses kaydına dayandığı belirtildi.

TİP yönetiminin bu kayıtlara ulaşılması üzerine, Turgay K.’nin Gökhan Zan adına para koparmak için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) ile temaslar yürütmüş olabileceği, istediğini alamayınca Zan’a şantaj yapmış olabileceği yönünde değerlendirme yaptığı ve adaylıktan çekme kararı aldığı öğrenildi.

TİP’in, Gökhan Zan’ın “para ve pozisyon pazarlığı” yaptığı görüntülerin montaj olduğuna ikna olmadığı belirtildi.

BBC’de yer alan habere göre, TİP yönetimi, kendisine kumpas kurulduğu açıklamasıyla Zan’ın adaylıktan çekilmesini önerdi ancak Zan kendisine kumpas kurulduğunu ve kayıtların montaj olduğu iddiasını yineleyerek, çekilmeye yanaşmadı.

İfade tutanağına ulaşan Gerçek Gündem’den Sami Menteş’in haberine göre Zan, Turgay K. ile yaklaşık 1 yıl önce depremde tanıştıklarını belirterek, “Turgay K. benim adaylık olma sürecim içerisinde bana destek olacağını söyleyip o sırada bana kumpas hazırlığı içerisindeydi” dedi.

Zan, daha sonra İskenderun’da buluştukları bu kişilerin kendisine şantaj yaptığını ve 5 milyon lira istediğini savunarak şunları söyledi:

“Bana adaylıktan çekilmem için baskı yaptılar. Turgay, Mihal’i eskiden FETÖ’cü olduğunu, belalı olduğunu söyleyerek tehditvari konuşmalar yaptı. Benim zihinsel engelli kardeşim vardır. Ona da zarar vereceklerini adaylıktan çekilmezsem ona kötülük yapacaklarını söylediler. Bu şahıslar benden 5.000.000 TL tutarında ayrı para talep ettiler. Adaylıktan çekilmemem durumunda basına montaj ses kaydı vereceklerini söylediler.”

Zan, Turgay K. ve kuzeni Mihail K.’nin adaylıktan çekilmesini istediklerini ve kendisini CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı desteklemeye zorladığını da öne sürdü.

Zan’ın ‘montaj ve kumpas’ diye bahsettiği ve TİP’e de ulaşan kayıtların bir kısmı, Sözcü TV’de yayınlandı. Kayıtlara göre, Turgay K. adaylıktan çekilmeme karşılığında Zan’a TRT’de yorumculuk, Hatayspor’da yöneticilik ve 3 veya 5 milyon dolar TL verilebileceği yönündeki pazarlığı aktarıyor. – Adil Yeşildağ-