Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye, AİHM’de Emsal Kararlarla İlk Sırada

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2023 yılında emsal karar oluşturan davalar sıralamasında, Türkiye birinci sırada yer aldı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin yayımladığı yıllık rapora göre, Türkiye, aynı insan hakları ihlallerinin bir daha yaşanmamasını sağlamak için spesifik ve geniş kapsamlı önlemlerin alınmasını gerektiren en fazla “emsal davaya” sahip ülke konumunda.

Euronews’te yer alan habere göre, Türkiye, 2023 sonu itibarıyla 124 emsal dava ile en üst sıradaki yerini aldı. Rakiplerini geride bırakan Türkiye’nin ardından sırasıyla Romanya (115), Ukrayna (103) ve Bulgaristan (89) bulunuyor.
AİHM istatistiklerine göre, 2023 yılı sonunda Türkiye, karar için bekleyen dava sayısında üçüncü sırada yer aldı. Ukrayna (766) ve Romanya’nın (476) ardından Türkiye, 446 bekleyen dava ile listenin üst sıralarında kendine yer buldu.
AİHM’in ocak ayında yayımladığı 2023 yılı istatistikleri raporuna göre, Türkiye en yüksek başvuru sayısına sahip ülke konumunda. Toplam 68,450 başvurudan 23,397’si Türkiye menşeli şikayetlerden oluşuyor. Bekleyen davaların yüzde 34.2’si Türkiye’ye ait olup, büyük çoğunluğu 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası yapılan başvurulardan oluşmaktadır. -Yusuf Cemil Karaçay-