Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vertigo: Bir Teşhis Değil Bir Semptomdur

Uzmanlar, gün geçtikçe hayata

Uzmanlar, gün geçtikçe hayata daha fazla katılan yeni yaşam ve çalışma koşullarının insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Pandemiyle birlikte artan çalışma saatlerine özellikle vurgu yapılırken, yoğun yaşam koşullarının vertigo gibi semptomları tetiklediği belirtiliyor.
15 Nisan Dünya Vertigo Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, vertigonun halk arasında yaygın olarak görülen, genellikle dönme hissi, baş dönmesi ve denge kaybı gibi semptomlarla karakterize edildiğini belirtti. Ancak Özgirgin, vertigonun bir teşhis değil semptom olduğunu vurgulayarak, “Baş dönmesi yapan birçok neden var ve bunların çoğu iç kulakla ilgili veya nörolojik olabilir. Bu nedenle, baş dönmesine neden olan tüm organların disfonksiyonu vertigoya sebep olabilir.” ifadelerini kullandı.
Tedavi sürecine hastanın öyküsünü irdeleyerek başladıklarını dile getiren Özgirgin, hastaları değerlendirdikten sonra denge testleri yaparak kesin tanıya varıldığını belirtti. Vertigo vakalarında tipik baş dönmesi dışında da şikayetlerin olduğunu ifade eden Özgirgin, bu durumları da değerlendirdiklerini söyledi.
Kristal oynamasının en sık baş dönmesine neden olan hastalık olduğunu vurgulayan Özgirgin, iç kulaktaki denge organı içerisinde yer alan kristallerin hareketinin hangi kanala kaçtığına bağlı olarak uygun manevralarla düzeltilebileceğini belirtti. Hastalara hiçbir şekilde kendilerini kısıtlamamalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Özgirgin, günlük yaşamda herhangi bir kısıtlama olmadığını belirtti. – Yusuf Cemil Karaçay-