Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, kulak çınlamasının yaşam kalitesini düşürebilecek kadar ciddi bir sorun olduğunu belirtiyor. Çınlamanın genellikle dış kulak yolundaki basit nedenlerden kaynaklandığını ancak bazen ciddi hastalıklara işaret edebileceğini vurguluyor.
Tıp literatüründe “tinnitus” olarak adlandırılan kulak çınlaması, gerçekte olmayan zil sesi, hışırtı ve uğultu gibi seslerin duyulması olarak tanımlanıyor. Son yıllarda gürültülü ortamların artması, cep telefonuyla fazla konuşma, yüksek volümlü müzik dinleme gibi etkenler nedeniyle kulak çınlaması sorununun yaygınlaştığı ifade ediliyor.
Her 15 kişiden birinin hayatının bir döneminde kulak çınlaması problemi yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Dilaver Özturan, çınlamanın nedeninin erken tespitinin ve tedavisinin önemini vurguluyor. Erken dönemde tespit edilen nedenlerin tedaviye cevabının daha kolay olduğunu belirtiyor.
Özturan, “Çınlamaya yol açan etkenin erken dönemde tespit edilmesi tedaviye cevabı kolaylaştırır. Geç kalındığında ise örneğin çınlama kulak tansiyonu gibi hastalığa bağlı gelişmişse işitme kaybı gelişebilir. Çınlamada tedavi sebebine yönelik yapılmaktadır. Nedeni tespit ve tedavi edildiğinde çınlama çoğu zaman sorun olmaktan çıkmaktadır” diyor. – Yusuf Cemil Karaçay-