Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliğinin dünya genelindeki çalışanların yüzde 70’i için ciddi sağlık sorunları oluşturduğunu bildirdi. ILO’nun, “Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanması” başlıklı raporu yayımlandı. Buna göre, iklim değişikliği küresel olarak çalışanların yüzde 70’i için ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, bunlar arasında kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları yer alıyor.
Mevcut iş sağlığı ve güvenliği koşulları, ortaya çıkan risklerle başa çıkmakta zorlanıyor. İklim değişikliği halihazırda dünya genelinde çalışanların güvenliği ve sağlığı üzerinde ciddi etki oluştururken, 2020’de 2,4 milyardan fazla işçinin (3,4 milyarlık küresel iş gücünden) çalışma sırasında aşırı sıcaklığa maruz kaldığı belirtildi. Küresel iş gücünün payı olarak hesaplandığında 2020’de yüzde 65,5 olan bu oran yüzde 70,9’a yükseldi. Aşırı sıcaklar nedeniyle çalışma sırasında 22,8 milyon yaralanma yaşanırken, bu sebeple yılda 18 bin 970 işçinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 1,6 milyar işçi ultraviyole radyasyonuna maruz kalırken, her yıl 18 bin 960 çalışan melanom dışı deri kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Öte yandan 1,6 milyar işçi çalışma sırasında hava kirliliğine maruz kalırken, bu durum, her yıl açık havada çalışanlar arasında 860 bine kadar “çalışma kaynaklı” ölümlerin yaşanmasına neden oluyor. Tarım sektöründe çalışan 870 milyondan fazla işçi zirai ilaçlara maruz kalıyor, her yıl 300 binden fazla ölüm pestisit zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Her yıl 15 bin çalışma kaynaklı can kaybı, parazit ve vektör kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşanıyor.
“İklim değişikliği çalışanlar için ek sağlık tehlikeleri oluşturuyor”
Raporda görüşlerine yer verilen ILO’nun iş sağlığı ve güvenliği konusunda ekip lideri olarak görev yapan Manal Azzi, iklim değişikliğinin çalışanlar için önemli sağlık sorunları oluşturduğunu belirtti.
Azzi, “Mesleki güvenlik ve sağlık hususları, iklim değişikliğine karşı müdahalelerimizin bir parçası haline gelmeli. Güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışmak, ILO’nun çalışma hayatındaki temel ilkelerinden ve haklarından biri olarak kabul ediliyor. İşin diğer her alanında olduğu gibi iklim değişikliği konusunda da bu taahhüdümüzü yerine getirmeliyiz.”
(AA)