Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hrise Belgeseli” Tayvan’da görücüye çıkacak

Bölgemizin geleneksel lezzetlerinden olan

Bölgemizin geleneksel lezzetlerinden olan Hrise’nin yapılışı, hikayesi ve felsefesini anlatan, Prof.Dr. Sedat Cebeci yapımı “Birin Aşı” adlı belgesel, Hindistan’ın ardından, Mayıs 2018’de Tayvan’da düzenlenecek Uluslararası Film Festivalinde de görücüye çıkacak.
Türkiye’nin birliğe ve barışa en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda çekilen ve temasını yerel bir yemeğin oluşturduğu belgesel filmde özellikle, değişik etnik grupların oluşturduğu toplumlarda birbirine saygı duyarak ve yaşamı paylaşarak “bir” olarak yaşamanın anlatıldığı ve Antakya örneğinin vurgulandığı öğrenildi.
Antakya’nın en eski halklarından bu yana her dönem tüm Antakya’da yapılan ve özellikle özel günlerde, bayramlarda yapılarak birliği temsil eden Hrise adlı yemeğin hikâyesinden yola çıkılarak çekilen filmde, yemeğin birlik, beraberlik, dayanışma yemeği olduğu, Antakya’nın binlerce yıldır birlik kenti olarak yaşadığı, bu nedenle filmin adının “Birin Aşı” olarak belirlendiği ifade edildi.
Çalışma alanı belgesel film olan ve bugüne kadar yaptığı 16 belgesel filmle 30’dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, geçen yıl hayata geçirdiği ve Antakya’nın medeniyet tarihini konu edinen “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” filminin yanı sıra “Birin Aşı” adlı filmle de Antakya’yı uluslararası alanda tanıtacağı bildirildi.
Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya’da yapılan filmde, hrisenin dövülerek yapılması vurgulanarak, insanın nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının dile getirildiği öğrenildi. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğdayın ve etin dövülmesine kadar meşakkatli ve yorucu bir süreçte yapılan hrisenin bu nedenle değerli olduğunun, özel günlerde yapıldığının vurgulandığı öğrenildi. Antakya’da yaşayan tüm unsurların, Alevilerin, Sünnilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarında yapmaya özen gösterdikleri hrisenin kutsal bir özelliğinin bulunduğu da filmde dile getirildi.
Daha önce Hindistan’ın Rajastan şehrinde düzenlenen uluslararası festivalde gösterilmek üzere Hindistan’a gönderilen filmin uluslararası yolculuğunun devam edeceği açıklandı. Genel koordinatörlüğünü Mustafa Eniç’in yaptığı filmde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu ve Semire Tiryakioğlu’nun danışman olarak görev aldığı, Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Murat Mutlu’nun da teknik ekipte filme katkıda bulunduğu bildirildi. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılacağı öğrenildi. Mehmet ÖZGÜN