Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Yılmaz uyardı: Kuduz var Barınak yok

Hatay Tabip Odası Başkanı

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Hatay’da devam eden kuduz karantina süreci ve artan sivrisinek ısırma vakalarına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde devam eden karantina sürecinin altı ay daha süreceğini belirten Yılmaz, bu mahallelerin etrafındaki dört mahallenin de takip altında olduğunu vurguladı.
Yılmaz, “Güncel olarak kuduz vakası bulunmamakla birlikte karantina süreci devam ediyor. Altı mahallede kontrol var, ikisi merkezde ve dört tanesi de çevre mahalleler olarak takip altında. İki mahalleden hayvan giriş-çıkışı yasaklandı. Sahipli hayvanların dahi çıkışı kısıtlanmış durumda. Sokak hayvanları ve vahşi hayvanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanların yakalanarak aşılanması, kayıt altına alınması ve kısırlaştırılması gerekiyor” dedi.
Ayrıca Yılmaz, konteyner kentlerde bulunan köpeklerin çoğunluğuna dikkat çekerek, bu köpeklerin bir an önce aşılanıp toplanması gerektiğini ifade etti. Ancak Hatay’da yeterli sayıda barınak olmadığını belirten Yılmaz, belediyelerin yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Şu an için toplanacak hayvan sayısına yetecek bir barınağın olmadığını dile getiren Yılmaz, belediyelere ödenek verildiğini ve bu ödeneklerle barınakların hızla inşa edilebileceğini belirtti.

Sevdar Yılmaz; “Defnede bulunan bir barınak ve İskenderun da bulunan bir barınak var ancak İskenderun riskli bölge içinde değil. Güney ilçelerinde sadece bir barınak ve o barınakta sadece 600 hayvan kapasiteli. Bu konuda hem Büyükşehir Belediyesinin hem yerel belediyelerin yasa ile verilmiş sorumlulukları var. Bütün belediyelerin yasa ile verilen bu görev ve sorumluluğu yerine getirmeleri gerekiyor. Bunların başında bütün sahipsiz başıboş sokak hayvanlarının toplatılması onların aşılanıp kısırlaştırılıp kimliklendirilip kayıt altına alınıp öyle salıverilmesi gerekiyor. Bunu maalesef belediyelerimizin çoğu yapmıyor. Bu konun çözümü ise çok basit nasıl hızlı şekilde konteyner kentler yapıldıysa bu hayvanlar içinde hızlı şekilde bir barınak inşa edilmesi gerekiyor. Bunun içinde zaten belediyelere özel ödenek veriliyor. Bu verilen ödenekleri de buraya kullanmaları gerekiyor. Büyükşehir dahil tüm belediyelerin bunu yapması gerekiyor.”

Son olarak, artan sivrisinek ısırma vakalarına da değinen Yılmaz, şu an için salgına sebep olacak bir durumun olmadığını belirterek, sivrisineklerle mücadelede odak noktalarının belirlenerek sık sık ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

Sevdar Yılmaz ; “Şu an için local alerjik ve enfejksiyonlar dışında salgına sebep olacak bir durum yok. Ama local alerjiler çok fazla olacak ev enfeksiyonlara da sebep olacak. Bu sebeple ilaçlamaların daha sık yapılaması gerekiyor. Odak noktalarının tespit onlara yönelik ilçalama yapılması gerekiyor. Kişisel olarak koruma yöntemleri olarak da standart koruma yöntemleri yapılmalıdır. Evlere sineklik takılmalı. Eğer evin etrafında sineklerin ürediği yer varsa o odak noktaları yok edilmeye çalışmalıdır. Özellikle evlerin etrafında biriken su birikintileri bile sivrisineklerin üremesine sebep olabiliyor. – İlyas Yiğit-