Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Deprem travmasında sporun güçlendirici rolü”

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Antakyalı Doç. Dr. Servet Reyhan, depremzedelerin depresyon, uykusuzluk, artan fiziksel sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluklarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu sorunlarla başa çıkmada sporun güçlü bir araç olduğunu savundu. Doç. Dr. Reyhan, “Deprem yaşayan yüksek lisans öğrencilerimizi, depremden sonra psikolojik dayanıklılık ve motivasyonlarını artırmak amacıyla bilimsel faaliyetlere katılmalarını teşvik ettik” dedi.

Deprem sürecinde yüksek lisans eğitimi alan Nuriye Zümrüt Balkan Adana’da, Emrah Arık ve Oğuzhan Günbaz ise Osmaniye’de depremi yaşadı. Depremin yarattığı sıkıntıların ardından akademik eğitimlerine yoğunlaşan bu üç öğrenci, hazırladıkları çalışmalarla Antalya’da düzenlenen 5. Rekçad Uluslararası Rekreasyon ve Spor Yönetimi Kongresi’ne katıldı.

Adana’da depreme yakalanan yüksek lisans öğrencisi Nuriye Zümrüt Balkan, deprem sürecinde yaşadıkları olumsuzluklar ve eğitim ortamından uzak kalmalarının ortaya çıkardığı duygu durum bozukluğunu, aldıkları akademik desteğe borçlu olduklarını ifade etti. Deprem günü Osmaniye’de bulunan yüksek lisans öğrencisi Emrah Arık, hocalarının teşvikleri sayesinde depremden etkilenen öğrenciler olarak bu kongreye katılabildiklerini söyledi. Yüksek lisans öğrencisi Oğuzhan Günbaz da depremden hem psikolojik hem de maddi açıdan çok etkilendiklerini belirtti.

Doç. Dr. Reyhan’ın teşvikleriyle depremzedelerin akademik faaliyetlere katılımı, onların psikolojik dayanıklılığını artırmada ve yaşadıkları travmalarla başa çıkmada önemli rol oynadı. Bu süreçte sporun, bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlıklarını korumada güçlü bir araç olduğu bir kez daha vurgulandı. – Mehmet Durmaz-