Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa Parlamentosu Euro’yu fena vurdu

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın sandıktan lider çıkmasının ardından Avrupa borsaları haftaya düşüşle başladı. Euro da dolar karşısında değer kaybetti.

Avrupa’da gerçekleşen seçimlerin ardından aşırı sağ partilerin güçlenmesiyle birlikte endişeler artarken, borsalar da bu durumdan etkilendi. Pazartesi günü, Avrupa borsaları düşüş yaşadı. Piyasaların ilk açıldığı Asya’da euro, Amerikan dolarına karşı yüzde 0,3 değer kaybederek 1,0764 seviyesine geriledi.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 gerileyerek 8.195 puan, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,94 değer kaybıyla 34.335 puan, İspanya’da IBEX 35 endeksi 0,80 düşüşle 11.314 puan, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,93 azalışla 7.848 puanda bulunuyor. Avro/dolar paritesi, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,4 altında 1,0760 seviyelerinde seyrediyor.

Avrupa’daki siyasi belirsizlikler ve aşırı sağın yükselişi, Euro’nun dolar karşısındaki değerinde düşüşe neden oldu. Euro, dolar karşısında 1.07 seviyelerinden işlem görmeye başladı.

EURO dolar karşısında değer kaybetmesinin nedenlerinden biride Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 3 temel politika faizini 25’er baz puan indirmesi sonrası olduğu belirtilirken piyasalara yansıyan bu sonucun ABD’de işsizlik oranının yükselmesine karşın tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasıyla da Fed’in bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gideceğine yönelik tahminleri güçlendirip faizi sabit bırakması eyleminde duruluyor.

Avrupa’da yaşanan bu siyasi ve ekonomik gelişmeler, küresel piyasalarda da dikkatle takip ediliyor. Aşırı sağın güçlenmesiyle birlikte, Avrupa’nın politik ve ekonomik geleceği konusundaki belirsizlikler artarken gözler Politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalara çevrildi. – Meriç Demiray-