Hatay’ın Samandağ kıyılarında, doğal yaşamı tehdit altında olan köpekbalığı ve vatoz türleri için önemli bir koruma projesi hayata geçirildi. Doğa ve Bilim Derneği, İskenderun Teknik Üniversitesi işbirliği ve Turquoise Coast Environment Vakfı’nın destekleriyle başlatılan proje, bu deniz canlılarının neslinin devamını sağlamayı hedefliyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, proje kapsamında Samandağ bölgesinde önemli keşifler yapıldığını belirtti. Özellikle “vatoz tarlası” olarak adlandırılan bölgede, koruma altındaki köpekbalığı ve vatoz türlerinin ürediğini ve yaşamlarını sürdürdüğünü vurguladı. Prof. Dr. Turan, bu türlerin yaşam alanlarını tehdit eden faktörleri minimize ederek koruma altına almayı amaçladıklarını ifade etti.
Ayrıca, Samandağ’ın balıkçılığa kapatılması ve deniz koruma alanı ilan edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Turan, ilgili bakanlıkla işbirliği içinde olduklarını ve kısa sürede bu hedefe ulaşmayı umduklarını dile getirdi. Bölgede lagos, orfoz gibi başka balık türlerinin de bulunduğuna dikkat çekti.
Körfeze Deniz Çayırı
Prof. Dr. Cemal Turan, uluslararası anlaşmalarla tüm Akdeniz’de dünya genelinde 2030’a kadar yüzde 30’luk deniz koruma alanı oluşturma hedefleri bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“İskenderun Körfezi’ne deniz çayırı getirmeyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. İskenderun Körfezi’nde bulunmuyor. Deniz çayırları denizlerimizin akciğeri diyebiliriz. Bunları getirip transplantasyon yöntemi ile bu bölgede çoğaltmayı düşünüyoruz. Yıllar önce deniz çayırlarının bu bölgede olduğuyla ilgili verirler mevcut. Deniz çayırları aynı zamanda balıklar için koruma alanları oluşturacak larvalar saklanacak kendilerini daha çok koruyabilecek. Popülasyonların büyüklüğü artacak yumurtlama alanları oluşturulmuş olacak. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerinin yüksek olduğu günümüzde bu çok önemli” diye konuştu. – Yusuf Cemil Karaçay-