Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Murat Germen ile “Sıfır Noktasında Sanat” buluşması

Türkiye’nin saygın fotoğraf sanatçıları

Türkiye’nin saygın fotoğraf sanatçıları arasında yer alan, mimarlık ve şehir plancılığı konusunda deneyimli ve bilgili sanatçı Murat Germen “Sıfır Noktasında sanat” adlı bir proje kapsamında Antakya’ya geldi.

Aralarında çok sayıda mimar, şehir plancısı ve sanatçının yer aldığı katılımcılarla birlikte KESK koordinasyon merkezinde bir sunum gerçekleştiren Germen; proje kapsamında yapılacak saha çalışmaları ile birlikte deprem sonrası yeniden kurulacak olan Antakya’da Antakyalı ne istiyor üst başlığı altında önemli sonuçlar elde edeceklerini söyledi.
28- 30 Haziran 2024 tarihleri arasında Uzun Çarşı, Eski Antakya ve Kurtuluş caddesi lokasyonunda saha çalışmaları ve görsel belge ve arşiv uygulaması ortaya konulacak. Türkiye’de yaşanan daha önceki büyük yıkıcı depremler sonrası da bu kapsamda önemli ve faydalı çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Murat Germen; yapacakları çalışmaların nasıl bir Antakya istendiğine dair önemli veriler elde edeceğine inandığını söyledi.


Proje sorumlularından Melisa Kurtuluş “Sıfır Noktasında Sanat” adlı projeye hakkında “Antakya üzerine çok yazıldı, çizildi ama henüz kayda değer bir eylem görülmedi. Antakya, Antakyalılık, eski Antakya, olası yeni Antakya kavramları üzerine birçok fikir üretildi ama bunların önemli bölümü Antakyalı olmayanlar, Antakya’da yaşamayanlar, Antakya’yı özümseme fırsatı olmamış bireyler tarafından üretildi. Üretilen söylem ve önerilerin bir kısmı romantik olup eylem için gerekli zemini sağlayamazken, diğer bir kısmı da Antakyalıların endişelerini gidermektense artırmaya yönelik hamleler olarak şekillendi.

Bu atölye çalışmasının çıktısının; kısa / uzun vadede yaşamsal, kültürel, geleneksel alışkanlıklardan ve gereksinimlerden yola çıkarak Antakyalıların sesini duyurması ve deprem sonrası yeniden inşa sürecinde bir referans havuzu olması amaçlanıyor. Atölye sırasında strateji kurmak için gerekli yoğun beyin fırtınası toplantıları dışında sahada görsel ve metinsel veri toplanması amaçlı yürüyüşler de yapılması hedefleniyor.” Bilgisini aktardı.

Sanatçı Murat Germen kimdir?
Murat Germen fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı, eğitimci ve arşivci. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı / çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı.

Sanatçının eser külliyatı; aşırı kentleşme ve soylulaştırmanın etkileri, mülkiyet / mülksüzleştirme, emperyalizmin yeni biçim / aygıt / yöntemleri, katılımcı vatandaşlık, kent hakları, yerel kültürlerin sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat, iklim değişikliği, küresel ısınma, su hakları gibi konulara odaklanıyor. Kültürel miras, yerel arşivleme, delil toplama eylemi olarak belgeleme, kişisel bellek / toplum belleği çatışmaları, ihanetler ve emanetler arasındaki dinamikler sanatçının işlerinde merkeze oturan bazı mefhumlardır. Temsil, simülasyon, tarihin çeşitli yorumlamaları, nesnellik vaatleri, egemen şebekeler Germen’in sıklıkla sorguladığı kavramlar arasında yer almaktadır.

Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. Türkiye, Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Meksika, Portekiz, Özbekistan, Yunanistan, Japonya, Rusya, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan, İran, Hindistan, Avustralya, Fransa, Kanada, Bahreyn, Kore, Dubai, Çin, İsveç, İsviçre, Mısır gibi ülkeler olmak üzere yüzün üzerinde kişisel / karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait çok sayıda edisyon, yurtiçi / yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat, Odunpazarı Modern Müze, Müze Evliyagil koleksiyonlarına dahil edildi. – Sinan Seyfittinoğlu-