Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKİB, Yılın İlk Yarısında İhracatını Yüzde 45 Artırdı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin 2024 yılının ilk yarısında yaş meyve sebze ihracatının rekor bir seviyeye ulaştığını açıkladı. Gürüz, Haziran ayı sonunda 260,3 milyon dolarlık ihracatla birlikte yılın ilk yarısında toplamda 1,71 milyar dolarlık değere ulaşıldığını belirtti. Bu başarıda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin yüzde 45 oranında destek sağladığını vurgulayan Gürüz, bölge ihracatının 770,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

Başkan Gürüz, yaş meyve sebze sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı çok yönlü katkıları vurgulayarak, milli ekonomiye net döviz girdisi sağladığını ve stratejik önem taşıdığını ifade etti. Gürüz, Türk yaş meyve sebze sektörünün lider birliği olarak geleneksel ve yeni pazarlardaki etkinliklerini artırmaya odaklandıklarını dile getirdi.

2024 yılı Ocak-Haziran döneminde en çok domates, mandalina ve biber ihracatı yapıldığını belirten Gürüz, sektörün toplamda 2 milyon 239 bin ton ürünü uluslararası pazarlara sunduğunu açıkladı. İhracat hacminde en güçlü artışın Irak pazarında yaşandığını söyleyen Gürüz, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin Türkiye’nin önde gelen pazarları olduğunu belirtti.

Başkan Ferhat Gürüz, sektörün geleceğine yönelik stratejileri tartışmak üzere Mersin’de düzenledikleri Tarım Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yaptıklarını ve tarımsal üretimin kalitesini artırmaya yönelik yeni adımlar attıklarını ifade etti.  (Mehmet Durmaz)